Маковей – перший літній Спас у серпні. Цього року він припадає 14 серпня, в 2024 року свято буде відзначаться 1 серпня.
На Маковея православні в церкві освячуюь мак, домашню випічку з маком, букетики польових квітів та “маковійчики”, овочі тощо. Пропонуємо до вашої уваги три простих рецепти з маком, на які ви витратите всього 40-50 хвилин. Як приготувати пиріг з маком без муки, маковий бісквіт та лимонний кекс з маком та куркумою читайте в матеріалі «Дніпро Регіон».
- Медовий Спас або Маковій 2023: все що треба знати про свято
- Медовий Спас 2023: скільки цьогоріч коштують мед та яблука в Україні
Пиріг з маком без муки
Швидкий дієтичний десерт. Мінімум продуктів. Дуже цікавий на смак та простий у приготуванні маковий пиріг. Актуальний також для тих, кого цікавлять рецепти без глютену. До його складу мука не входить, основою є мак.
Інгредієнти:
- Мак харчовий 120 г;
- Вершкове масло 50 г;
- Цукор 2 стол.;
- яйця 2 шт.;
- Ваніль 1 чайн.л.;
Спосіб приготування:
- Подрібніть мак на кавомолці.
- Збийте білки з половиною цукру до стійкої піни.
- Олію збийте з цукром, що залишився, додайте ваніль і жовтки.
- Змішайте із маком.
- Поступово додайте збиті білки.
- Перекладіть у форму, яку заздалегідь застелили пергаментом.
- Поступово розподіліть тісто у формі.
- Випікайте при 175 25-30 хвилин.
Маковий бісквіт
Повітряний та гарний бісквіт, ідеальна основа для торта. Маковий бісквіт легко приготувати в домашніх умовах. Необхідно збивати яйця з цукром щонайменше 5 хвилин, щоб випічка добре піднялася під час випікання. Мак бажано з’єднувати з борошном, тоді він рівномірно розподілиться у тесті. Такий бісквіт можна нарізати на шматочки і подати до столу з ароматною кавою, молоком або чашкою чаю. А можна маковий бісквіт використовувати як основу для торта.
Інгредієнти:
- Курячі яйця 4 шт.
- Цукор 1 скл.
- Пшеничне борошно 1 скл.
- Мак харчовий 3 стол.
- Розпушувач 1 чайн.
- Вода 3 ст.
- Рослинна олія 3 стол.
- Сіль 0,25 чайн.л.
Спосіб приготування:
1. Спочатку просіяти пшеничне борошно. Потім додати розпушувач і мак, перемішати віночком до однорідності.
2. Яйця збити із сіллю протягом 2 хвилин. Насипати цукор і збивати ще 5 хвилин.
3. У яєчну масу ввести борошно з маком. Лопаткою перемішати тісто до однорідного стану.
4. Налити в загальну консистенцію олію та окріп. Перемішати.
5. Вилити тісто у круглу форму. Бісквіт випікається у духовці 30 хвилин при температурі 200 градусів. Остиглий бісквіт витягти з|із| форми і подати до чаю або приготувати торт.
Лимонний кекс з маком і куркумою
Ароматний, сонячний, яскравий! Ніжний та дуже смачний! Лимонний кекс з маком і куркумою має м’який, ненав’язливий аромат цієї спеції. Її легкий пряний смак чудово гармонує з лимонним відтінком та зернятками маку. А яскравий жовтий колір випічки мимоволі викличе подив у будь-якого дегустатора!
Інгредієнти:
- Яйця 3 шт.
- Цукор 140 г
- Сіль (щипка) за смаком
- Вершкове масло (м’яке) 150 г
- Куркума 1 чайн.
- Лимони (середній) 1 шт.
- Мак харчовий 15 г
- Розпушувач 2 чайн.
- Пшеничне борошно 235 г
Спосіб приготування:
- Борошно перемішайте з розпушувачем та куркумою і просійте через сито. Насичене киснем борошно сприятиме легкому підйому кексу при випіканні.
- Лимон добре промийте щіткою, ретельно обсушіть. Зніміть цедру з лимона (верхній тоненький шар) і вичавте сік. У мене вийшло 50 мл лимонного соку.
- М’яке вершкове масло з’єднайте з цукром та сіллю.
- Збийте все міксером до утворення пухкої маси.
- У масляну суміш вбийте по одному яйця, добре збиваючи після кожного. Наступне яйце додавайте лише після того, як попереднє повністю втрутилося у загальну масу.
- Додайте|добавляйте| в тісто лимонний сік і цедру, перемішайте.
- Всипте сухий мак, знову перемішайте.
- Додайте просіяне з розпушувачем і куркумою борошно.
- Все ретельно перемішайте до зникнення грудочок борошна. Виходить однорідне, густе тісто. Воно набуде жовтого кольору.
- Викладіть тісто у форму для випікання, розрівняйте.
- Випікайте лимонний кекс з маком та куркумою в заздалегідь розігрітій до 180С духовці близько 40 хвилин. Готовність перевіряйте шпажкою. Якщо вона виходить із середини кексу сухою, значить, кекс готовий. Час і режим випікання визначайте, орієнтуючись на особливості роботи духовки. Якщо кекс зарум’янився, а всередині ще не готовий, прикрийте його зверху фольгою. Готову випічку трохи остудіть і виймайте із форми.
- Перед подачею можна посипати кекс цукровою пудрою.
Порада. Для цього рецепту підійде будь-яка жароміцна форма. Якщо використовуєте силіконову форму, промазувати її маслом або маргарином не потрібно. А ось металевий, керамічний або скляний посуд краще злегка змастити олією, щоб випічка не пригоріла.
Раніше ми писали:
- Кращі рецепти святкової випічки на Маковія або Медовий Спас
- Яскраві привітання, листівки на Маковія або Медовий Спас
- Що категорично не можна робити на Маковія або Медовий Спас