Середа, 27 Листопада

Маковей – перший літній Спас у серпні. Цього року він припадає 14 серпня, в 2024 року свято буде відзначаться 1 серпня. 

На Маковея православні в церкві освячуюь мак, домашню випічку з маком, букетики польових квітів та “маковійчики”, овочі тощо. Пропонуємо до вашої уваги три простих рецепти з маком, на які ви витратите всього 40-50 хвилин.  Як приготувати пиріг з маком без муки, маковий бісквіт та лимонний кекс з маком та куркумою читайте в матеріалі «Дніпро Регіон».

Пиріг з маком без муки

Швидкий дієтичний десерт. Мінімум продуктів. Дуже цікавий на смак та простий у приготуванні маковий пиріг. Актуальний також для тих, кого цікавлять рецепти без глютену. До його складу мука не входить, основою є мак.

Інгредієнти:

  • Мак харчовий 120 г;
  • Вершкове масло 50 г;
  • Цукор 2 стол.;
  • яйця 2 шт.;
  • Ваніль 1 чайн.л.;

Спосіб приготування:

  1. Подрібніть мак на кавомолці.
  2. Збийте білки з половиною цукру до стійкої піни.
  3. Олію збийте з цукром, що залишився, додайте ваніль і жовтки.
  4. Змішайте із маком.
  5. Поступово додайте збиті білки.
  6. Перекладіть у форму, яку заздалегідь застелили пергаментом.
  7. Поступово розподіліть тісто у формі.
  8. Випікайте при 175 25-30 хвилин.

Маковий бісквіт

Повітряний та гарний бісквіт, ідеальна основа для торта. Маковий бісквіт легко приготувати в домашніх умовах. Необхідно збивати яйця з цукром щонайменше 5 хвилин, щоб випічка добре піднялася під час випікання. Мак бажано з’єднувати з борошном, тоді він рівномірно розподілиться у тесті. Такий бісквіт можна нарізати на шматочки і подати до столу з ароматною кавою, молоком або чашкою чаю. А можна маковий бісквіт використовувати як основу для торта.

Інгредієнти:

  • Курячі яйця 4 шт.
  • Цукор 1 скл.
  • Пшеничне борошно 1 скл.
  • Мак харчовий 3 стол.
  • Розпушувач 1 чайн.
  • Вода 3 ст.
  • Рослинна олія 3 стол.
  • Сіль 0,25 чайн.л.

Спосіб приготування:

1. Спочатку просіяти пшеничне борошно. Потім додати розпушувач і мак, перемішати віночком до однорідності.
2. Яйця збити із сіллю протягом 2 хвилин. Насипати цукор і збивати ще 5 хвилин.
3. У яєчну масу ввести борошно з маком. Лопаткою перемішати тісто до однорідного стану.
4. Налити в загальну консистенцію олію та окріп. Перемішати.
5. Вилити тісто у круглу форму. Бісквіт випікається у духовці 30 хвилин при температурі 200 градусів. Остиглий бісквіт витягти з|із| форми і подати до чаю або приготувати торт.

Лимонний кекс з маком і куркумою

Ароматний, сонячний, яскравий! Ніжний та дуже смачний! Лимонний кекс з маком і куркумою має м’який, ненав’язливий аромат цієї спеції. Її легкий пряний смак чудово гармонує з лимонним відтінком та зернятками маку. А яскравий жовтий колір випічки мимоволі викличе подив у будь-якого дегустатора!

Інгредієнти:

  • Яйця 3 шт.
  • Цукор 140 г
  • Сіль (щипка) за смаком
  • Вершкове масло (м’яке) 150 г
  • Куркума 1 чайн.
  • Лимони (середній) 1 шт.
  • Мак харчовий 15 г
  • Розпушувач 2 чайн.
  • Пшеничне борошно 235 г

Спосіб приготування:

  1. Борошно перемішайте з розпушувачем та куркумою і просійте через сито. Насичене киснем борошно сприятиме легкому підйому кексу при випіканні.
  2. Лимон добре промийте щіткою, ретельно обсушіть. Зніміть цедру з лимона (верхній тоненький шар) і вичавте сік. У мене вийшло 50 мл лимонного соку.
  3. М’яке вершкове масло з’єднайте з цукром та сіллю.
  4. Збийте все міксером до утворення пухкої маси.
  5. У масляну суміш вбийте по одному яйця, добре збиваючи після кожного. Наступне яйце додавайте лише після того, як попереднє повністю втрутилося у загальну масу.
  6. Додайте|добавляйте| в тісто лимонний сік і цедру, перемішайте.
  7. Всипте сухий мак, знову перемішайте.
  8. Додайте просіяне з розпушувачем і куркумою борошно.
  9. Все ретельно перемішайте до зникнення грудочок борошна. Виходить однорідне, густе тісто. Воно набуде жовтого кольору.
  10. Викладіть тісто у форму для випікання, розрівняйте.
  11. Випікайте лимонний кекс з маком та куркумою в заздалегідь розігрітій до 180С духовці близько 40 хвилин. Готовність перевіряйте шпажкою. Якщо вона виходить із середини кексу сухою, значить, кекс готовий. Час і режим випікання визначайте, орієнтуючись на особливості роботи духовки. Якщо кекс зарум’янився, а всередині ще не готовий, прикрийте його зверху фольгою. Готову випічку трохи остудіть і виймайте із форми.
  12. Перед подачею можна посипати кекс цукровою пудрою.

Порада. Для цього рецепту підійде будь-яка жароміцна форма. Якщо використовуєте силіконову форму, промазувати її маслом або маргарином не потрібно. А ось металевий, керамічний або скляний посуд краще злегка змастити олією, щоб випічка не пригоріла.

Раніше ми писали:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: