П’ятниця, 3 Травня

Свято Маковей відкриває низку літніх Спасів. Маковий Спас щороку відзначають 14 серпня. Він також носить назву Перший Спас, Спасівка, Мокрий Спас, Спас на воді, Лакомка, Медовий свято, Бджолиний свято, Проводи літа і Маккавей.

На Маковея в церкві освячують мед і стільники, воду, головки маку, а також букети польових трав. Крім цього, на Перший Спас готують домашню випічку з маком. Вона обов’язково повинна бути пісною, тому що 14 серпня розпочинається суворий Успенський піст, який триває два тижні.

Пісний рулет з маком: рецепт з дріжджового тіста

Пісний рулет з маком: рецепт з дріжджового тіста

Час приготування – більше 3-х годин

Інгредієнти:

250 г борошна
125 мл води
1 ст. л. цукру
1 ст. л. рослинного масла без запаху
1/4 ч. Л. солі
Цедра 1/4 лимона або апельсина
Ванілін – на кінчику ножа
5 г сухих дріжджів

Для макової начинки:

1 чашка маку
1/3 чашки родзинок
1/3 чашки волоських горіхів
1/3 чашки цукатів (або цедра 1/2 лимона або апельсина)
2 ст. л. цукру
2 ст. л. меду
1 ст. л. крохмалю
Ванілін, кориця, кардамон – за смаком

Спосіб приготування:

У глибокій мисці розтерти дріжджі з половиною цукру. Залишити на 10-15 хвилин. Замісити тісто, частинами додаючи воду, просіяне борошно, цукор, сіль, масло і дрібно натерту цедру. Воно повинно бути еластичним і не липнути до рук. Готове тісто накрити рушником і залишити підходити на 1 годину або до збільшення в об’ємі в два рази. Обмять і дати ще раз підійти протягом 30 хвилин.

Відміряти мак за допомогою чашки ємністю 300 мл. Залити окропом, ретельно розмішати і відкинути на сито. Повернути мак в каструлю, залити 0,5 л окропу, довести до кипіння і варити, поки рідина повністю не вбереться. Відварену мак подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера. Змішати з родзинками, подрібненими горіхами, цукатами або цедрою, цукром, медом і крохмалем. Додати спеції.

Розкачати тісто в пласт розміром 35х40 см. Начинку рівномірно розподілити по тесту, відступаючи 2-3 см від краю. Згорнути в рулет, добре защипати краї і викласти на застелений пергаментом деко швом вниз.
Залишити на 1 годину, накривши рушником. Перед відправкою в духовку змастити рулет міцним солодким чаєм.

Випікати маковий рулет 40-45 хвилин в розігрітій до 180 С духовці. Готовий гарячий рулет з маком змастити цукровим сиропом, звареним з розрахунку 0,5 склянки цукру на 3 ст. л. води.

Булочки з маком до чаю: рецепт на Маковея

Булочки з маком

Час приготування -2.5 години

Інгредієнти:

Для тіста:

600 г борошна
1,5 ч. Л. сухих дріжджів
3 ч.л. цукру
0,5 ч. Л. солі
180 мл води
180 мл газованої води
4,5 ст. л. рослинного масла

Для начинки:

300 г маку
150-200 г цукру
Спосіб приготування:

Просіяти борошно в миску. Додати сухі дріжджі, сіль і цукор. Змішати просту воду з газованою, нагріти до 40 С. У борошні зробити лунку, додати рослинне масло і підігріту воду. Перемішати ложкою. Замісити м’яке тісто, накрити його рушником і залишити на годину в теплі. Залити мак окропом на 10 хвилин, відкинути на сито, щоб стекла зайва рідина. Після цього засипати цукром. Розігріти духовку до 190 С. Розкачати тісто в пласт товщиною 5 мм на присипаної борошном поверхні і намазати начинкою. Згорнути в щільний рулет і розрізати на шматочки.Деко для випічки змастити олією і викласти булочки. Залишити в теплому місці на 15-20 хвилин. Поставити деко в духовку на середній рівень.

Випікати булочки протягом 25-30 хвилин або до готовності. Дістати їх і ще раз змастити солодким чаєм або посипати цукровою пудрою.

Шуліки з маком: рецепт

Шуліки з маком

Час приготування – більше 3-х годин

Інгредієнти:

Для тіста:

3 склянки борошна
1 ст.акан теплої кип’яченої води
0,5 ч.л. солі
0,5 ч.л. соди
0,5 ч.л. лимонної кислоти
Для заправки:

200 г маку
6-7 ст. л. цукру або меду
500 мл гарячої кип’яченої води
Спосіб приготування:

Мак залити окропом, щоб він набряк.

Борошно змішати з сіллю, содою і лимонною кислотою, влити воду і замісити круте тісто. Розділити його на дві частини, розкачати в кола приблизно 1-1,5 см. Товщиною. Проткнути виделкою в декількох місцях.
Добре розігріти сковороду, викласти тісто і відразу зменшити вогонь до мінімуму. Випікати на сухій сковороді під кришкою з двох сторін до готовності.

Процідити мак, подрібнити його за допомогою блендера або м’ясорубки. Коли мак дасть молочко, додати цукор і воду.

Спечені, остиглі коржі нарізати ромбиками 2х2 см.

Залити шулики заправкою і дати настоятися протягом декількох годин, час від часу помішуючи.

Пісний торт з маком

Пісний торт з маком

Час приготування – 3.00 години

Інгредієнти:

Для тіста:

2 склянки води
1 склянка цукру
0,5 склянки меду
5 ст.л. рослинного масла
2,5 склянки борошна
Цедра 1 лимона
3 ст.л. маку
2 ст.л. какао-порошку
10 г розпушувача
Для крему:

250 мл кокосового молока
4 ст.л. цукру
2 ст.л. кукурудзяного крохмалю
Цукровий сироп або сироп від варення
Спосіб приготування:

Мак замочити на 30 хвилин в окропі.

Для тесту змішати цукор, воду, масло і мед, Всипати частинами борошно, просіяне з розпушувачем.
Розділити тісто на три частини. В одну додати цедру, в другу – мак, а в третю – какао. Ложкою викласти тісто по черзі в змащену форму. Випікати 60-70 хвилин при 180 С. Готовність перевірити зубочисткою.
Для крему змішати в сотейнику цукор, кокосове молоко і крохмаль. Поставити на вогонь і, помішуючи, довести до загустіння. Дати охолонути.

Готовий пиріг розрізати на два коржі. Коржі просочити сиропом, змастити кремом і дати настоятися протягом 30 хвилин.

Коржі з маком на Маковея: рецепт

Печиво з маком

Час приготування -3.00 години

Інгредієнти:

1 склянка борошна
40 г меду
0.5 ч.л. соди
60-70 г маку
3 ст.л. цукру
60 мл теплої води
400 мл холодної води
Дрібка солі

Мак залити окропом і залишити на півгодини.

Столову ложку меду покласти в стакан, додати соду і залити теплою водою. Розмішати.
Відокремити 2/3 борошна змішати з медовою водою. Замісити тісто, поступово додаємо борошно, поки воно не перестане липнути до рук. Тісто має бути м’яким. Накрити рушником і залишити на 30 хвилин.
Розкачати тісто завтовшки 0,2-0,5 сантиметра і тонким стаканом чи формою вирізати круглі печива і проколюємо їх виделкою.

Викласти коржики на деко, застелене пергаментним папером. Випікати в розігрітій до 180 С 10 хвилин.
Приготувати макову заливку: злити воду, перетерти мак з цукром, залити холодною водою і розмішати, поки вода не стане білою.

Скласти коржики в миску, залити макової сумішшю і відправити в прохолодне місце настоюватися мінімум на 2 години.

Нагадаэмо, раніше ми писали, Свято Маковія або Медовий Спас: що святять у храмі

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

5 1 голос
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: