Четвер, 9 Травня

Великдень – Світле Христове Воскресіння, це свято, яке включає в себе традиції та звичаї пов’язані з вірою, сімейними цінностями та національною спадщиною. Великдень — це час об’єднання родини та близьких людей, коли можна поринути у святкову атмосферу, насолодитися спілкуванням та смачними стравами. Це свято, яке зберігається вже століттями та щороку нагадує нам про важливість родинних традицій та цінностей.

Православні християни поважливо відносяться до цього світлого свята. Віряни ретельно готуються до свята: прибирають в домівках, дотримуються поста, збирають великодні кошики.

А що можна покласти в кошик для освячення в церкві на Великдень, розповість «Дніпро Регіон». Також ми розповімо, що категорично не можна приносити на освячення у Великдень до церкви.

Що святити на Великдень: список дозволених продуктів

  1. Паски. Їх краще випікати у Чистий четвер або в суботу, перед Великоднем.
  2. Крашанки й писанки. Вони символізують відродження життя. Часто їх фарбують за допомогою цибулиного лушпиння та харчових фарб. А от писанки — це яйця, розписані різними візерунками.
  3. М’ясо та м’ясні продукти. Часто у кошики кладуть ковбасу, особливо домашнього виробництва, а також сало. Адже Великдень — це закінчення Великого посту, коли все це знаходиться під забороною.
  4. Молочні продукти, сир і масло. Саме ці продукти символізують жертовність Ісуса.
  5. Сіль теж кладуть до кошика на Великдень, адже вона символізує достаток. Освячену сіль заведено використовувати у маленькій кількості впродовж усього року.
  6. Хрін. Саме він символізує довголіття та здоров’я. Також в цей день готують традиційну страву на Великдень — хрін, перетертий з буряком.
  7. Вода. Найчастіше освячують воду на Водохреще, але це роблять й на інші великі свята, зокрема і на Великдень.

 

Які продукти клали у великодній кошик наші предки

Відомо, що цей набір їжі залишається незмінним от уже кілька століть. Однак колись кількість великодніх страв залежала від заможності родини.

Крім цього, предки святили не одну паску, а по три або чотири.

Ставили крім ковбаси, великі запечені в печі шматки поросят або ягнят, сало. Клали баранчиків з масла, коров’ячий сир і сметану. Цікаво, що предки освячували не лише курячі яйця, а й гусячі.

Що не можна святити на Великдень

  • В жодному разі не можна освячувати горілку, пиво або інший алкоголь, крім Кагору.
    Не приносять у церкву кров’яну ковбасу.
  • Не можна класти у кошик гроші, ключі й прикраси, коштовності, документи та інші матеріальні речі.
  • Крім цього, не радять класти фрукти та овочі. Адже їх дозволяється вживати під час посту.
  • Не можна святити ніж, як і приносити його у церкву. Колись люди освячували його, аби розрізати освячені продукти. Однак зараз так вже не роблять.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: