П’ятниця, 3 Травня

Центр громадського здоров’я МОЗ перерахував продукти, які найчастіше викликають алергію, і пояснив, звідки взагалі вона береться, повідомляє Дніпро Регіон.

“Харчова алергія — це реакція імунної системи організму на харчові продукти.Організм виробляє “алергічні антитіла” або імуноглобулін E (IgE) до алергену. Алерген потрапляє до організму і зв’язується з антитілом IgE, чим викликає алергічну реакцію”, — йдеться в повідомленні у Facebook.

Згідно з ним, харчову алергію не слід плутати з харчовою непереносимістю, оскільки в їхній основі лежать різні механізми. Епідеміологічні дослідження показали, що майже 80% людей, яких запитували, чи є в них харчова алергія, відповідали ствердно, проте в них не було IgE-опосередкованої харчової алергії.

У ЦГЗ кажуть, що загалом у світі на харчову алергію страждає 1–3% дорослих та 4–6% дітей. Понад 160 харчових продуктыв можуть викликати алергічні реакції.

Найчастіше викликають алергію такі продукти:

  1. злакові вироби, що містять глютен;
  2. молюски та ракоподібні;
  3. яйця;
  4. риба;
  5. арахіс;
  6. соя;
  7. молочні продукти;
  8. горіхи.

Водночас серед дітей грудного віку найпоширенішими є алергія на яйця, молоко та молочні продукти, які часто проходять із віком. Алергія на молюсків, ракоподібних трапляється частіше серед дорослих, тоді як алергія на арахіс однаково поширена серед дітей та дорослих.

У ЦГЗ розповіли, що симптоми харчової алергії зазвичай з’являються протягом кількох хвилин — двох годин після вживання їжі, на яку в людини алергія. Клінічні симптоми харчових алергій варіюються між легким дискомфортом та реакціями, які загрожують життю і потребують негайного медичного втручання.

Алергічні реакції можуть включати кропив’янку, почервоніння шкіри або висип, набряк обличчя, язика, губ, блювоту та/або діарею, спазми в животі, кашель, запаморочення та/або нудоту, набряк гортані, голосових зв’язок, непритомність тощо. Єдиний спосіб для людей, схильних до харчової алергії, контролювати її — це уникати споживання харчових продуктів-алергенів.

Для цього Центр порадив читати етикетки на продуктах та не вживати продукти або інгредієнти, які можуть викликати симптоми. Якщо симптоми прогресують, слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Раніше ми писали Земельний податок: які ділянки не підлягають оподаткуванню (Детальне роз`яснення)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: