Понеділок, 29 Квітня

19-го січня на Хрещення Господнє освячують воду у церквах та водоймах. Вважається, що вона має особливу чудодійну силу. Як її використати та скільки можна зберігати, розповість Дніпро Регіон.

Сила водохресної води

  • Освячена водохресна вода, за народними віруваннями, змиває всі гріхи і наділяє міцним здоров’ям. Звідси й пішов обряд купання в ополонці, що існує тільки в нас.
  • Свята вода, за переказами, оберігає від злих сил, тому нею прийнято окроплювати не лише близьких людей та свійських тварин, а й будинок, господарські будівлі, інше майно.
  • Водохреща вода вважалася цілющою. Пити її треба було вранці натще або ввечері перед сном, щоб захистити себе від хвороб. Також по ложці її додавали до святкових страв.
  • За старих часів було прийнято вмиватися водохресною водою, щоб зберегти молодість і красу. Колись дівчата в освячену воду клали коралові намисто або калину, щоб щічки були рум’яними, як наливне яблучко.
  • Також водохресну воду розводили із звичайної для поливу рослин, щоб вони краще росли, цвіли та давали хороші плоди.

Як зберігати святу воду

  • Водохрещу, принесену з церкви або набрану в річці після обряду, потрібно розлити по судинах. Частину потрібно використовувати одразу для пиття та ритуалу окроплення, а частину зберегти на майбутнє.
  • У банці або пляшці, яка щільно закривається, свята вода може зберігатися не менше року. У ній не з’являється каламуті, нальоту або неприємного запаху, вона залишається чистою та свіжою.
  • Таку воду можна невеликими порціями додавати у звичайну, і та теж стає освяченою. Відповідно, її можна пити, використовувати вмивання чи інші цілі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: