Броколі – капуста, ідеальна з усіх боків. Вона смачна, низькокалорійна, чудово переносить заморозку, не вимагає тривалого приготування і дуже корисна.
Складно собі уявити збалансоване харчування без броколі. В овочі велика кількість вітаміну В9 (фолієвої кислоти), С і β-каротину. Броколі багата на вміст вітаміну С. В ній його аж 89 мг, для порівняння: у білокачанної – всього 45 мг.
Також в броколі багато клітковини, що гарантує швидке насичення продуктом. У броколі клітковина різних видів – целюлоза, пектин, лігнін. Вони допомагають боротися із закрепами, полегшують роботу кишківника і захищають його від онкологічних захворювань.
Калорійність броколі – всього 34 Ккал/100 г, що досить мало. Це дає можливість без шкоди для фігури поєднувати цю смачну капусту з м’ясом або рибою.
В броколі підвищенний вміст біоактивних сполук: сульфорафан, індол, ізотіоцінатів. Саме вони надають капусті специфічний аромат. Ці сполуки, потрапивши до організму, стимулюють вироблення ферментів, необхідних для детоксикації організму і виведення токсинів і канцерогенів. Корисно знати, що в броколі та у цвітній капусті їхній рівень особливо високий, в порівнянні з іншими видами.
Сульфорафан має потужну протиракову дію. Природно, що одне тільки харчування, яке містить ці сполуки, не врятує у разі наявності пухлин. Але додавання капусти в свій раціон хоча б пару разів на тиждень може стати одним з важливих засобів профілактики.
Сира броколі містить також специфічний білок, здатний зв’язувати сірку і тим самим інактивувати певну кількість цінного сульфорафана. Саме тому броколі в сирому вигляді – це не так корисно, як багато хто думає. Її не можна переварювати, від цього вона стане несмачною і втратить більшу частину вітамінів та інших корисних речовин.
Який оптимальний спосіб приготування? Їсти її напівсирою – кращий і практичний спосіб приготування, наприклад, варіння на пару протягом 3-4 хвилин, коли броколі залишається напівсирою, хрумкою і смачною.
Ще один чудовий спосіб насолодитися смаком капусти – бланшування. Потрібно довести воду до кипіння, опустити в неї овоч на 30-60 секунд (щоб броколі стала м’якою) і одразу ж перекласти її в крижану воду для зупинки процесу приготування. Такий спосіб зберігає яскравий колір овочів і робить їх смачнішими.
Краще всього броколі зберігати в холодильнику, а назиму – в замороженому вигляді.
Хоча слід пам’ятати, що є протипоказання. Порції капусти броколі, брюссельської, кольорової та інших хрестоцвітних можуть негативно позначитися на здоров’ї людей з порушеною функцією щитоподібної залози (при гіпотиреозі). Ізотіоцінати, що містяться в броколі стримують засвоєння йоду, а це посилить його дефіцит в організмі.
У разі правильного використання цей продукт здатний продовжити молодість, допоможе скинути зайву вагу, зміцнить здоров’я та внесе різноманітність у ваше здорове меню.
Також ми розповідали про моркву: корисні властивості.