Понеділок, 6 Травня

Про корисні властивості моркви чули майже всі. Дніпро Регіон розповість вам про цей корисний корнеплід більш детально.

Морква — низькокалорійний овоч 34-45 Ккал/100 г, містить від 5,1 до 9 г вуглеводів на 100 г та 3,6 г клітковини. Схожі показники мають капуста, квасоля та спаржа. 100 г сирої або вареної моркви покриває майже 200% потреби у бета-каротині, який є провітаміном вітаміну А. Велика перевага — вона доступна в усі пори року.

Морква здавна відома як чудовий засіб для підтримки хорошого зору. Вживання овоча сповільнює процес вікової макулярної дистрофії сітківки ока, що є головною причиною втрати зору в літньому віці. Цей ефект забезпечується якраз високим вмістом антиоксиданту бета-каротину.

Корнеплід також знижує ризик розвитку онкологічних захворювань завдяки двом сполукам: бета-каротину та фолькарінолу. Бета-каротин нейтралізує вільні радикали, які є причиною пухлин та запобігає старінню. А фолькарінол є чимось на зразок природного пестициду для боротьби з грибковою інфекцією. Фалькарінол захищає моркву від процесів гниття під час зберігання.

Однак бета-каротин діє за умови, якщо він постачається у природній формі разом з їжею. Дослідження показали, що біодобавки з бета-каротином не приносять користі. Крім того, це жиророзчинний нутрієнт, тому овочі, що містять каротин, доцільніше вживати у вигляді салатів і вінегретів, заправлених нежирною сметаною, йогуртом або рослинною олією.

Морква в харчуванні

Морква має універсальний смак, тому її використовують для різних страв: супів, пирогів та тортів. Чудовий спосіб додавати до десерту або смузі.

А для того, щоб організм отримав фалькарінол сповна, моркву необхідно споживати в сирому вигляді, або варити чи запікати її цілою, розрізаючи на шматочки вже безпосередньо перед їжею.

Морква багата залізо, кальцій, калій, фосфор і вуглеводи. Крім цілющого впливу на зір, морква позитивно впливає на стан шкіри, слизових оболонок, нігтів і волосся. Вона постачає клітковину, яка регулює роботу кишківника та дає довшу ситість після їжі.

Морква має солодкуватий смак, але не така солодка, як фрукти. Легко перетравлюється. Ці два фактори роблять її ідеальним овочем для немовлят. Саме морква найчастіше є першою їжею за грудного годування.

Чи чули ви, що варена морква має високий глікемічний індекс (ГІ) 70 – 80? І тому часто звучала порада не зловживати морквою, якщо хочете мати гарну фігуру. Але за результатами нових досліджень моркву віднесено все ж до продуктів з низьким ГІ ( < 55). У сирої моркви ГІ нижчий за 20, а очищеної і вареної — 49. (Джерела: сайт Сіднейського університету, таблиці глікемічного індексу (Foster, Powell). Глікемічний індекс вареної моркви зростає до 49, оскільки процес термічної обробки полегшує її травлення та підвищує доступність інгредієнтів. В такої моркви свої плюси!

Радимо вам включати моркву до свого меню: вона дешева, широко доступна і смачна. Насолоджуйтеся морквою без будь-яких сумнівів!

Нагадаємо, раніше ми розповідали про корисні властивості коноплі: допомога чи шкода для здоров’я людини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: