Середа, 30 Квітня

До Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області надійшло екстрене повідомлення щодо захворювання на ботулізм у сімейному осередку. Постраждала жінка 1982 року народження, мешканка м.Дніпра, яка вживала в їжу копчене сало домашнього виготовлення, придбане на стихійному ринку, повідомляє Дніпро Регіон.

Наразі жінку госпіталізовано до інфекційного відділення лікувального закладу м.Дніпра з діагнозом «Ботулізм», їй введено протиботулінічну сироватку.

Це вже третій випадок захворювання на ботулізм з початку 2025 року, зареєстрований у Дніпропетровській області. Загалом за поточний рік від ботулізму постраждало 8 осіб, серед яких 3 малолітніх дітей. На жаль, 1 доросла особа померла через несвоєчасне звернення по медичну допомогу.

У першому випадку, коли постраждало 2 осіб (1 особа померла), люди вживали в їжу непатрану в’ялену рибу домашнього виготовлення; у другому випадку, коли постраждало 5 осіб однієї родини (з них – 3 малолітніх дітей та 2 дорослих), люди вживали в їжу сиров’ялену ковбасу домашнього виготовлення.

БОТУЛІЗМ — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаса, шинка тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Значно рідше ботулізмом можна заразитися через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голоси
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: