Небезпечний ботулізм. На Дніпропетровщині зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм. Про це повідомляє Дніпро Регіон з посиланням на
До Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області надійшло екстрене повідомлення щодо захворювання на ботулізм у сімейному осередку, де постраждало 5 осіб однієї родини, з них – 3 малолітніх дітей та 2 дорослих. Постраждалі особи – мешканці Покровської територіальної громади Синельниківського району – вживали в їжу сиров’ялену ковбасу домашнього виготовлення, наразі перебувають на лікуванні у медичних закладах м. Дніпра.
У поточному році це вже другий випадок захворювання на ботулізм у сімейному осередку, перший стався у березні, коли постраждало 2 дорослі особи з однієї сім’ї при вживанні непатраної в’яленої риби домашнього виготовлення. На жаль, одна людина померла.
За усіма випадками захворювання на ботулізм спеціалістами Дніпровського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проводиться епідрозслідування.
До відома: протягом 2024 року на Дніпропетровщині зареєстровано 6 випадків захворювання на ботулізм. Усі випадки пов’язані із вживанням у їжу саме риби (в’ялена, копчено-сушена, рибна консерва невідомого походження).
Нагадуємо, БОТУЛІЗМ — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.