П’ятниця, 21 Березня

На Дніпропетровщині у 2025 році зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм, один з яких – летальний. Про це повідомляє Дніпро Регіон з посиланням на ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

До відділення реанімації міської лікарні були доставлені мешканці Дніпра, сімейна пара 1964 року народження, які вживали в їжу сушену непатрану річкову рибу (тарань) домашнього приготування.

Жінку у важкому стані госпіталізовано 16 березня 2025 (перебуває на інтенсивній терапії).

Чоловік звернувся по медичну допомогу наступного дня, 17 березня 2025 та був також госпіталізований до лікарні у важкому стані. Наступного ранку, 18 березня 2025, чоловік помер.

В обох захворілих осіб встановлено діагноз «Ботулізм». У залишках в’яленої риби, яку вживали постраждалі особи, виявлено ДНК Cl.botulinum, Neurotoxin genes.

Що таке ботулізм:

Ботулізм – це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків, дуже небезпечне і у багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Спори клостридії у великій кількості присутні у ґрунті, де можуть існувати довгі роки.

Сам збудник не є небезпечним для здоров’я людини, небезпеку становить ботулотоксин, що виробляє Cl.botulinum. Коли ботулотоксин потрапляє до шлунка людини, соляна кислота не руйнує його, токсин з кров’ю поширюється організмом до головного і спинного мозку, викликаючи важкі наслідки.

Від людини до людини інфекція не передається. Хвора людина може становити небезпеку лише через виділення у довкілля бактерій ботулізму з фекаліями.

Ботулізм шляхи зараження:

Причиною ботулізму можуть бути продукти домашнього приготування/консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення. Така риба стає небезпечною для споживання, оскільки:

  • не проходить термічну обробку, а ботулотоксин (його вегетативна форма) гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хв при t +80ºC, а спори не гинуть при кип’ятінні протягом 5 годин;
  • може бути заражена у природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул, що є природним анаеробним середовищем (без кисню);
  • Clostridium botulinum міститься у зараженому продукті не рівномірно, а зосереджений у визначених ділянках, тому з однієї банки або одну і ту ж рибу може їсти вся сім’я, а захворіти може лише одна або кілька осіб, які споживають в їжу заражені ботулотоксином ділянки продукту;
  • соління відбувається вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
  • присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей, але може утворюватися в бомбажних (здутих) консервах, деформованих банках;
  • споживач не може знати про умови зберігання чи транспортування продукції: чи було тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, порушення умов транспортування, зберігання, реалізації тощо.

Ботулізм симптоми:

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають за 12-24 год після споживання зараженої продукції. Інкубаційний період становить від 2-3 годин до 10 діб.

Симптоми ботулізму: підвищена температура, сухість у роті, ускладнення ковтання, невиразність мови, двоїння в очах, помутніння та опущення повік, м’язова слабкість, запаморочення, нудота і блювання, пронос, здуття живота і закреп, ураження м’язів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голоси
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: