На свято Великдень українці готують багато традиційних страв. Підготували для вас найсмачніші та перевірені рецепти пасхальної випічки, м’ясних страв, закусок та салатів, повідомляє Дніпро Регіон з посиланням на Радіо МАКСИМУМ.
За традицією меню на великодній стіл може складатися з 40 різноманітних страв. Така кількість обґрунтована кількістю днів Великого посту. Звичайно, мало хто готує так багато, проте незмінно головними є три великодні страви: паска, сирна паска і фарбовані яйця.
М’ясні страви на Великдень
М’ясо в духовці: рецепт
Інгредієнти:
- Баранина молода або яловичина, або телятина, або свинина – 500 г
Часник – 2 головки
Олія – 2 ст. л.
Сіль – 1 ч. л.
Перець чорний мелений – 1 ч. л. 
Як приготувати:
- Весь часник очистити. Розрізати кожну часточку однієї головки часнику на 2-3 частини.
 - Шматок м’яса вимити, обсушити та нашпигувати часником, прорізаючи для цього в м’ясі невеликі отвори.
 - Іншу очищену головку часнику нарізати дрібними шматочками. Додати сіль, перець. Залити все соняшниковою олією і перемішати. Кількість масла залежить від розміру шматка м’яса, але його має бути достатньо, щоб повністю полити м’ясо.
 - Помістити нашпигований шматок м’яса в глибокий посуд або в конверт з фольги, полити з двох сторін маслом з часником, накрити фольгою і залишити в холодильнику на ніч.
 - Розігріти духовку. Запікати м’ясо в духовці в тій же посуді або в фользі (м’ясо укласти жирною стороною вниз). Загальний час запікання – 2-3 години.
 - Перша година запікати м’ясо при низькій температурі (175-180 градусів), щоб воно стало м’яким, потім збільшити температуру духовки (до 200 градусів) і запікати ще 0,5-1 годину.
 - Через 1,5-2,5 години після початку запікання м’ясо відкрити та останні 20-30 хвилин ще трохи збільшити температуру (до 220 градусів), щоб м’ясо підрум’янилося.
 
М’ясні рулетики з чорносливом: рецепт
Інгредієнти:
- Яловичина – 600 г
 - Чорнослив – 250 г
 - Сир чедер – 50 г
 - Жир – 50 г
 - Сіль – за смаком
 - Перець – за смаком
 - Цукор – за смаком
 - Сметана – 0.5 склянки
 
Як приготувати:
- М’якуш яловичини нарізати скибочками, відбити, посипати сіллю, перцем, цукром.
 - Посипте тертим сиром. Сир можна замінити відвареним рисом, тоді на кожну скибочку 1 столову ложку рису.
 - В середину скибочок покласти очищений від кісточок, вимочений чорнослив.
 - Скибочки м’яса згорнути рулетиками та перев’язати білою ниткою.
 - Рулетики в розігрітому жирі обсмажити до коричневого кольору, зняти нитки, підлити трохи гарячої води, додати спеції та тушкувати до м’якості.
 - До рідини, в якій тушкується м’ясо, додати сметану, гріти 5 хвилин.
 - Подавати з відвареною картоплею і тушкованою морквою.
 
Великоднє меню: випічка та паски
Рецепт приготування сирної паски запіканки
Інгредієнти:
- Сир – 1 кг
 - Яйця – 5-6 шт.
 - Манна крупа – 2 ст. л.
 - Масло вершкове (кімнатної температури) – 100 г
 - або сметана (густа) – 1-2 ст. л.
 - Цукор – 0,5 склянки
 - Ванільний цукор – 10 г
 - Ізюм – за смаком
 
Як приготувати:
- Протерти сир, щоб він не був крупинками, або збити міксером до однорідної маси. Додати цукор і ванільний цукор.
 - Додати масло кімнатної температури.
 - Висипати манку. Перемішати всі компоненти.
 - Додати родзинки, заздалегідь замочені у гарячій воді, і після висушені на серветці.
 - Додати яйця (один білок можна залишити для глазурі). Перемішати все.
 - Змастити форму маслом. Присипати манкою. Додати сир. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 50 хвилин.
 - Вийняти з духовки, дати охолонути. Акуратно вийняти запіканку.
 - Прикрасити запіканку можна збитим білком з цукром.
 
Рецепт приготування класичної паски
Інгредієнти:
- 1 кг борошна
 - 1,5 склянки молока
 - 6 яєць
 - 300 г м’якого маргарину
 - 2 склянки цукру
 - 50 г пресованих дріжджів
 - 3/4 чайної ложечки солі
 - 150 г родзинок
 - ванілін
 
Для глазурі:
- 2 білки
 - 1 склянка цукру
 
Як приготувати:
- Столову ложку цукру і дріжджі розчинити в теплому молоці. Залишити в теплі до підняття “шубки”. Додати 1/3 від всієї порції борошна. Добре розмішати. (НЕ круговими рухами!) Це опара. Ставимо її в тепло до збільшення обсягу вдвічі.
 - Потім додаємо в опару сіль, жовтки, перетерті з цукром, ваніліном і маргарином. Додаємо збиті в піну білки та борошно, що залишилося. Тісто має бути не густим, навіть трохи в’язким, але добре вимішати. Ставимо тісто в тепло.
 - Після збільшення його обсягу вдвічі додамо родзинки. Після цього дати тісту трохи підійти.
 - Форми наповнимо на 1/2 і залишаємо тісто в формах.
 - Ставимо випікати в не дуже гарячу духовку, близько 170 градусів. Готові паски покриваємо глазур’ю (білки збити з цукром).
 
Меню на Великдень: рибні страви
Риба в духовці зі шпинатом: рецепт
Інгредієнти:
- Судак (філе) – 500-600 г
 - Масло вершкове – 200 г
 - Сир твердий – 30 г
 - Борошно – 50 г + для панірування
 - Шпинат – 200-300 г
 - Картопля – 450-500 г
 - Вершки – 100 мл
 - Яйця – 4 шт.
 - Молоко – 300 мл
 - Сухарі терті (товчені)
 - Мускатний горіх мелений
 - сіль
 - Перець чорний молотий
 
Як приготувати:
- Очищену картоплю відварити в підсоленій воді. Протерти крізь сито. Додати дрібку мускатного горіха, 25-30 г вершкового масла, 2 яйця і посолити за смаком. Добре перемішати масу. Її називають пюре-Дюшес.
 - Перекласти масу в кондитерський мішечок і викласти трояндочки по краях блюда (попередньо дно страви змастити маслом), в якому будемо потім запікати та подавати рибу. Блюдо бажано взяти трохи більше.
 - Бланшувати шпинат пару хвилин в окропі та відкинути на друшляк. Дрібний шпинат можна викласти просто так, а великий порізати. Шпинат викласти на дно блюда.
 - З філе судаки зняти шкірку, щоб вона не стягувала рибу при смаженні. Філе судака помити, обсушити серветками, посолити. Потім обваляти філе в борошні, вмочити в збиті яйця і запанірувати в сухарях. Обсмажити з двох сторін і укласти філе на шпинат. Бажано укласти одним шаром.
 - Приготувати соус бешамель. Для цього 50 г вершкового масла обсмажити з 50 г борошна. Підлити поступово молоко і вершки, весь час, перемішуючи. Добитися бажаної густоти, приправити сіллю і перцем.
 - Залити рибу соусом бешамель, посипати тертим сиром і поставити в духовку, розігріту до 180 градусів, поки не зарум’яниться. Це 35-40 хвилин.
 
Меню на Пасху: смачні салати
Салат з куркою-гриль: рецепт
Інгредієнти:
- Оливкова олія – 1/3 склянки і 3 ст. л.
 - Чебрець сушений – 1 ч. л.
 - Курячі грудки – 450 г
 - Сіль – 1 ч. л.
 - Перець чорний мелений – ¾ ч. л.
 - Гриби шиітаке (тільки капелюшки) – 100 г
 - Морква, нарізана по діагоналі (скибочками завтовшки 0,5-0,7 см) – 4 шт.
 - Гірчиця діжонська – ½ ч. л.
 - Сік лимонний – 4 ч. л.
 - Салат-латук (розірвані на шматки листя) – 2 качани
 - Цибуля зелена, дрібно нарізаний – 2 шт.
 
Як приготувати:
- Розігрійте гриль.
 - Змішайте 3 ст. л. масла і чебрець. Змастіть курятину 1 ст. л. масла з чебрецем, посипте ¼ ч. л. солі і 1/8 ч. л. перцю.
 - Обсмажте куряче філе на грилі при помірно великій температурі (близько 4 хвилин з кожного боку). Перекладіть на дошку, залиште на 5 хвилин, а потім, наріжте по діагоналі шматочками товщиною 0,5-0,7 см.
 - Перемішайте капелюшки грибів з нарізаною морквою та олією з чебрецем, ¼ ч. л. солі і 1/8 ч. л. перцю. Обсмажте на грилі (морква – по 4 хвилини з кожного боку, гриби – по 6 хвилин).
 - У скляній або нержавіючому посуді змішайте гірчицю, лимонний сік, ½ ч. л. солі і ½ ч. л. перцю. Додайте 1/3 склянки оливкової олії. Перемішайте заправку до однорідності.
 - Перемішайте салатні листя, половину зеленої цибулі та всю заправку, крім 2 ст. л.
 - Розкладіть по тарілках. Зверху викладіть курку з морквою і грибами. Збризніть залишилася заправкою і посипте зеленою цибулею.
 
Салат з яйцем та сиром: рецепт
Інгредієнти:
- Капуста червонокачанна – 250 г
 - Яйця – 3 шт.
 - Сир (ковбасний) – 120 г
 - Часник – 1 зубчик
 - Майонез – 2 ст. л.
 - Перець чорний мелений – на кінчику ножа
 - Сіль – 1 дрібка
 
Як приготувати:
- Червонокачанну капусту (без качана) тонко шаткуємо. У червонокачанної капусти більш щільні і жорсткі листя, ніж у білокачанної. тому червона капуста вимагає особливого підходу в приготуванні. Заливаємо нарізану капусту окропом в тарілці та залишаємо на пів хвилини.
 - Викладаємо капусту в друшляк, обдаємо холодною водою, а потім віджимають з капусти зайву вологу.
 - Сир натираємо на великій тертці.
 - Змішуємо сир з подрібненим зубчиком часнику (натертим або видавленим через прес).
 - Варені яйця очищаємо від шкаралупи та натираємо на великій тертці.
 - З’єднуємо в салатник капусту, яйця і сир з часником. Додаємо сіль і мелений перець (краще додати власноруч перемелені в млинку горошини перцю, помел перцю додасть салату гостроти та пікантності).
 - Заправляємо салат з яєць, сиру і червонокачанної капусти майонезом. Перемішуємо.
 - За бажанням можна додати кукурудзу.
 
Джерело – https://maximum.fm/novini_t2
Раніше ми писали Чи можна буде на Великдень піти до церкви: як працюватимуть храми


