Понеділок, 29 Квітня

Основа здоров’я людини — харчування. В повноцінному та якісному раціоні людини важливе місце посідає риба. З точки зору харчової цінності риба перевершує м’ясо за деякими параметрами. В рибі менша, ніж у м’ясі, кількість сполучної тканини, тому вона швидше й легше перетравлюється. Вищу харчову цінність має жирна морська риба. Чому? Про це і про користь морської риби розповість Дніпро Регіон.

Риба, як і будь яке м’ясо, містить якісний, повноцінний за амінокислотним складом білок. Багата риба на таурин, амінокислоту, яка володіє широким спектром дії на організм людини. Таурин сприяє травленню і виробленню жовчі у печінці, підтримує оптимальну роботу печінки, зв’язує та виводить токсичні речовини і продукти обміну з організму. Він має антиоксидантну активність. Мала кількість таурину в їжі розцінюється як фактор ризику обмінних захворювань. Таурин уже давно хімічно виділений і застосовується як лікарський препарат.

Ще однією перевагою жирної морської риби є вміст у ній вітаміну D і Омега-3 жирних кислот. Без риби важко забезпечити їхню необхідну кількість у нашому раціоні. І якщо основна кількість вітаміну Д утворюється в організмі, то Омега-3 жирні кислоти в ньому не виробляються, тож повинні надходити з їжею. Вони діють як серцевий протектор, значно знижують ризик розвитку ішемічної хвороби серця.

До того ж Омега-3 жирні кислоти сприятливо впливають на зір і роботу головного мозку. Дослідження показали, що у літніх людей вживання риби поліпшує мозкові функції, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, а також підтримує функціонування сірої речовини, впливаючи на пам’ять і емоції. Крім того, люди, які регулярно їдять рибу, також значно рідше страждають від депресії.

Ще одна важлива перевага морської риби – це наявність в ній йоду. Відомо, що цей елемент необхідний для забезпечення нормального функціонування щитоподібної залози.

Яку рибу вибрати?

На жаль, ми часто чуємо, що риба є джерелом шкідливих і важких металів, які накопичуються в нашому організмі, таких, як ртуть, що вона вирощена на гормонах і антибіотиках. Так, деякі види дійсно вирощують на фермах. На жаль, забруднення навколишнього середовища, використання добрив і засобів захисту рослин, а також інтенсивне розведення риби впливають на якість і безпеку її м’яса і знижують поживну цінність. До того ж на рівень накопичення токсичних речовин впливають розмір риби та її вік. За опублікованими даними лосось містить відносно мало ртуті, але досить багато діоксинів і пестицидів. А ще в фермерському більше Омега-6 жирних кислот і менше Омега-3, ніж у дикому лососі.

Не всі види риб містять велику кількість забруднювальних речовин. Менше їх у тих, які виловлюють у відкритих морях і океанах, далеко від промислових районів — скумбрія, дрібний жирний оселедець, сардина, тюлька.

Тому не варто повністю відмовлятися від риби. Вона корисна і дає нашому організму багато нутрієнтів, які практично неможливо отримати в потрібних кількостях з інших видів продуктів.

Для організму корисно їсти жирну морську рибу кілька разів на тиждень. Її можна готувати на пару, запікати, тушкувати, використовувати в супах, готувати рибні котлети і запіканки, додавати до салатів в слабосоленому вигляді. Варіантів приготування багато. А смажену рибу і фіш-бургери зі списку здорових страв ліпше виключити.

Також ми розповідали наскільки шкідлива жувальна гумка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: