Вівторок, 7 Травня

Багато людей недооцінює корисні властивості цього овоча. Чому буряк корисний для нашого організму розповість Дніпро Регіон.

Буряк це універсальний продукт. Він є компонентом багатьох овочевих салатів, вінегрету,  та основою червоного борщу. Буряк варять, тушкують і фарширують, маринують, роблять з нього желе і навіть солодкі страви. Рецептів з цим овочем безліч.

Буряк містить багато поживних речовин, які цілюще впливають на здоров’я людини. Він широко доступний, його можна купити цілий рік. Тому включати буряк в раціон в будь-який час року не проблема. На жаль, багато хто недооцінює корисні властивості цього червоного овоча.

Користь для серця

Всі знають, що коли ми очищаємо і нарізаємо буряк, він забарвлює шкіру наших рук в криваво-червоний колір. Робить це пігмент – бетаїн, наявність якого в буряку є великою перевагою. До речі, на честь буряка він і названий (beet), бо вперше з нього був отриманий. Бетаїн – антиоксидант, що захищає організм від вільних радикалів. Він необхідний для нормального перебігу багатьох біохімічних процесів. Бетаїн зберігає печінку, бере участь у метаболізмі жирів, впливає на ліпіди крові. Таким чином зменшує ризики серцево-судинних захворювань. Важливо, що ця речовина стійка до нагрівання і зберігає свої властивості у вареному коренеплоді.
Буряк містить сполуки, які перетворюються в організмі людини на оксид азоту NO, це допомагає розширювати судини і знижувати кров’яний тиск. Вживання буряка може призвести до зниження ризику серцевих нападів, серцевої недостатності та інсульту. Тому буряк рекомендують для профілактики гіпертонії і атеросклерозу.

Допомогає проти втоми

Антиоксидантні, протизапальні та судинні ефекти, що створюються компонентами буряка, можуть поліпшити розумову та когнітивну функцію. Цей корисний овоч також джерело калію, який допомагає нервам і м’язам нормально функціонувати.

Якщо рівень калію стає занадто низьким, виникає втома, слабкість, м’язові спазми і навіть небезпечні для життя порушення серцевого ритму. Тому буряк також корисний проти втоми.

Для нормальної роботи кишківника

Завдяки високому вмісту харчових волокон буряк позитивно впливає на роботу травної системи, дає відчуття ситості, допомагає посилити перистальтику кишківника, позитивно впливає на бактеріальну флору. А пектини, які зараховують до харчових волокон, є природним сорбентом важких металів, наприклад, свинцю.

Для вагітних

Буряк містить фолієву кислоту, яка необхідна всім жінкам дітородного віку і особливо вагітним. Вона має бути в достатній кількості в  раціоні вагітної жінки,  бо допомагає запобігти дефектам розвитку нервової трубки плода і знижує ризик передчасних пологів.

Від застуди

Флавіноїди, що є у буряках, виявляють антибактеріальну дію. Тому сік цього коренеплоду закрапують в ніс у разі нежитю або використовують для полоскання горла у разі ангіни, ларингіту і фарингіту.

Чи всім можна буряк?

Через відносний високий вміст моно- і дисахаридів і високий глікемічний індекс вареного і печеного буряка цей овоч не підходить діабетикам. У буряку досить багато щавлевої кислоти, тому надмірне її вживання може призвести до утворення каменів у нирках, викликати загострення артриту та подагри. Людині з такими проблемами від вживання буряка потрібно утриматися або вживати дуже обережно.

Скільки можна включати у раціон?

Найголовніше дотримуватися різноманітності в харчуванні. Не слід всі овочі замінювати буряком. Але 3-4 рази на тиждень використання буряка в різних стравах буде збагачувати ваш організм корисними речовинами. Робіть розумний вибір на користь збільшення кількості і різноманітності овочів у вашому раціоні. Оскільки харчування безпосередньо впливає на ваше здоров’я.

Також ми розповідали чому цибуля така корисна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: