Печінка містить велику кількість корисних речовин, таких як вітаміни, мінерали, амінокислоти та інші поживні речовини. Наприклад, печінка містить велику кількість заліза, яке є важливим компонентом гемоглобіну, що транспортує кисень по всьому організму. Крім того, печінка містить багато вітаміну A, який важливий для зору, здоров’я кісток та імунної системи. Також вона містить вітаміни групи В, які є важливими для нормального функціонування нервової та серцево-судинної систем.
Крім того, печінка містить білки, необхідні для будівництва та підтримки м’язової тканини, а також амінокислоти, необхідні для регуляції нашого настрою та збереження енергії. Вона також містить селен, мідь та інші мінерали, які необхідні для правильної роботи організму.
В додаток, печінка містить легкозасвоювані форми вітаміну D, який важливий для здоров’я кісток та зміцнення імунної системи. Вона також є джерелом коензиму Q10, який допомагає виробляти енергію та покращує функціонування серцево-судинної системи.
Отже, вживання печінки може бути корисним для здоров’я, оскільки вона містить багато корисних поживних речовин. Проте, варто пам’ятати про обмеження в її вживанні через високий вміст холестерину та жирів, які можуть бути шкідливими для здоров’я, особливо для людей з певними хворобами, такими як хвороба печінки або діабету.
«Дніпро Регіон» пропонує приготувати смажену печінку з яловичини. За цим рецептом печінка виходить смачною, м’якою, соковитою та ніжною. Кожен шматочок тане в роті, м’який, ніжний, ароматний, з неповторною хрусткою скоринкою…
Для приготування смаженої печінки потрібні:
- 600 г яловичої печінки
- 1 яйце
- 3 зубчики часнику
- 1 ч. л. цукру
- 1 ч. л. солі (без гірки)
- 0,5 ч. л. соди
- 1 цибулина
- олія рослинна для смаження
- борошно кукурудзяне для панірування
Як приготувати смажену печінку:
- Печінку вимити, обсушити, видалити плівку і нарізати крупними шматочками.
- Приготуємо маринад: у мисці збиваємо яйце з сіллю, цукром, содою та часником, пропущеним через прес. Заливаємо отриманою сумішшю шматочки печінки і залишаємо маринуватися в холодильнику приблизно на 2 години, можна також залишити на всю ніч.
- Очищену та нарізану півкільцями цибулину підсмажуємо у невеликій кількості рослинної олії.
- Викладаємо на тарілку.
- Обваляюємо кожен промаринований шматочок печінки в кукурудзяному борошні і викладаємо на розігріту сковороду, в якій смажилася цибуля.
- Підливаємо трохи олії та обсмажуємо з обох боків до золотистої скоринки (по 3 хвилини на кожну сторону).
- Коли печінка рівномірно підрум’яниться, посипаємо її смаженою цибулею, перемішуємо, накриваємо кришкою і потримаємо на повільному вогні ще хвилин 5.
- Готовність перевіряємо розрізавши шматочок. Якщо всередині немає рожево – готово!