Понеділок, 6 Січня

Голодна кутя – це особлива обрядова страва, яку традиційно готують на другий Святвечір та Водохреще. Вона символізує скромність і піст. Оскільки це пісна страва, в її складі немає яєць, масла та інших тваринних продуктів. Як приготувати “голодну кутю” на Хрещенський святвечір, рецептом ділиться Дніпро Регіон.

Голодна кутя з пшеницею:

  • Пшениця: Найчастіше використовують пшеницю, але можна також взяти рис або інші види крупи.
  • Мак: Його потрібно перетерти до появи “молочка”.
  • Мед: Надає куті солодкість.
  • Горіхи: Найчастіше використовують волоські горіхи, але можна також додати мигдаль або фундук.
  • Родзинки: Додають солодкості та пікантності.
  • Узвар: Для розведення куті, якщо вона вийшла занадто густою.

Покроковий рецепт:

  1. Пшеницю ретельно промийте і замочіть у холодній воді на кілька годин. Відваріть пшеницю до готовності.
  2. Мак залийте окропом і залиште на кілька годин. Перетріть мак у ступі або за допомогою блендера до появи “молочка”.
  3. Горіхи подрібніть ножем.
  4. Родзинки залийте окропом на кілька хвилин, потім обсушіть.
  5. До відвареної пшениці додайте перетертий мак, подрібнені горіхи, родзинки та мед. Добре перемішайте. Якщо кутя вийшла занадто густою, розведіть її узваром.
  6. Для більш насиченого смаку можна додати в кутю трохи кориці або кардамону.
  7. Щоб кутя довше зберігалася, можна додати в неї трохи меду.
  8. Для прикрашання куті можна використовувати горіхи, фрукти або ягоди.

Можна приготувати голодну кутю з рисом – замість пшениці використовувати рис. Також голодну кутю з сухофруктами – крім родзинок, додати курагу, чорнослив або інші сухофрукти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: