Розсипчастий пісний плов із грибами та овочами готується прямо на сковороді. Виходить ситна, ароматна, при цьому — малокалорійна страва. Для плову традиційно використовується рис із великими зернами, який добре вбирає воду та спеції, залишаючись розсипчастим після варіння.
Як приготувати вегетаріанський плов з грибами та овочами розповість Дніпро Регіон, бо це не лише смачна, але й корисна страва, яка підійде як для щоденного, так і для святкового меню.
Грибний плов
Інгредієнти
- 80-100 г рослинної олії
- 2-3 великі головки цибулі
- 2 великі моркви
- 300-400 г свіжих печериць
- 300 г довгозернистого пропареного рису
- 1,5 ч.л. солі
- перець, спеції – за смаком
Як готувати грибний плов
- Рис промити, залити теплою водою і залишити, поки готується цибуля з морквою.
- Цибулю дрібно нарізати і тушкувати до м’якості. Потім додати моркву, натерту на середній тертці, продовжувати гасити.
- Гриби нарізати тонкими платівками. Коли морква стане м’якою, додати гриби. Смажити до випаровування вологи, що виділилася.
- З рису в цей час злити воду, потім додати його до овочів та грибів, смажити 1,5 хвилини, потім додати 1,5 л окропу.
- Щільно закрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні 12 хвилин, потім додати спеції і потримати ще 15 хвилин.
Плов з овочами
Інгредієнти
- Рис – 300 г
- Цибуля ріпчаста – 215 г
- Морква – 180 г
- Перець болгарський – 180 г
- Горошок зелений – 150 г
- Часник – 15 г
- Цибуля зелена – 5 г сушена
- Куркума – за смаком
- Паприка – 5 г мелена
- Перець, сіль – за смаком
- Лавровий лист – 2 шт.
- Олія – 50 мл
- Вода – 700 мл
Як готувати плов з овочами
- Цибулю очистити і добре промити. Обсушити паперовим рушником від надмірної вологи. Нарізати кубиками.
- Розігріти олію у сковороді. Додати шматочки цибулі. Смажити на невеликому вогні 2-3 хвилини, щоб цибуля стала злегка м’якою.
- Очищену моркву нарізати тоненькими брусочками або натерти на великій тертці. Додати до цибулі. Продовжити смажити на помірному вогні ще 3-4 хвилини. Помішувати, щоб овочі обсмажилися рівномірно.
- Додати зелений горошок. Смажити на середньому вогні кілька хвилин.
- Болгарський перець промити та обсушити. Розрізати навпіл і видалити насіння. Нарізати брусками. Додати до овочів. Смажити 1-2 хвилини на помірному вогні, помішуючи.
- До смажених овочів додати лавровий лист, сіль, мелений чорний перець, мелену паприку, куркуму, сушений зелений лук. Смажити 1-2 хвилини на невеликому вогні, помішуючи, щоб усі овочі просочилися спеціями.
- Рис промити проточною водою. Всипати у сковороду. Розрівняти ложкою тонким шаром, не перемішуючи.
- Очищені зубки часнику розподілити на поверхні рису, злегка вдавлюючи їх у крупу.
- Обережно влити гарячу воду. Шар води над рисом має бути приблизно 1,5-2 см. Встановити на вогонь. Довести до кипіння. Накрити кришкою.
- Варити пісний плов із овочами на найменшому вогні 15-25 хвилин, майже до готовності. Час варіння залежить від сорту рису.
- Залишити пісний плов під кришкою ще на 15 хвилин. За цей час рис дійде готовності.
- Зняти кришку. Рис добре перемішати із овочами. Подавати до столу.