Вихованці приватного дитсадка, який знаходиться на лівобережній частині міста Дніпра, захворіли на гостру кишкову інфекцію. Спеціалісти Держпродспоживслужби провели розслідування та інспектування. Вони відібрали зразки готових страв, змивів із зовнішнього середовища, питної води, щоб провести бактеріологічні дослідження. Про це повідомляє Дніпро Регіон з посиланням на “Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області”.
Виявили наступні порушення вимог санітарного законодавства:
– порушення умов перебування дітей у закладі, зокрема принципів групової ізоляції;
– порушення у частині організації харчування дітей: відсутність погодженого з Держпродспоживслужбою примірного чотиритижневого меню, технологічної документації на страви та вироби, обліково-звітної документації з організації харчування, бракеражу тощо;
– порушення чинного законодавства у частині медичного обслуговування дітей у закладі: не проводяться щоденні медичні огляди дітей у закладі, оцінка їхнього стану здоров’я, контроль за інфекційною захворюваністю, не здійснюється відповідне ведення звітно-облікової медичної документації, приміщення медичного призначення відсутні тощо.
Крім цього, виявили порушення у сфері вимог законодавства про харчові продукти, зокрема:
– відсутність документації, відповідно до якої здійснюється обіг харчових продуктів, відсутня державна реєстрація потужності;
– не впроваджено систему управління безпечністю харчування НАССР;
– перебування в обігу продуктів харчування невідомого походження;
– порушення санітарно-гігієнічного стану виробничих приміщень;
– порушення умов для миття та чищення кухонного та виробничого інвентарю, а також вимог щодо його використання за призначенням;
– харчові продукти не захищено від забруднення на всіх стадіях виробництва, переробки та/або обігу, відсутній контроль за умовами зберігання продуктів харчування;
– порушуються вимоги щодо харчових відходів;
– відсутнє лабораторне підтвердження безпечності води питної, яка використовується у закладі тощо.
Головним державним ветеринарним інспектором Дніпропетровської області ухвалено:
– рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обіг харчових продуктів на харчоблоку дитячого навчального закладу на 10 робочих днів;
– рішення про вилучення, знищення та/або відкликання з обігу харчових продуктів, що не відповідають законодавству про харчові продукти і становлять загрозу для життя та здоров’я людини, які перебували в обігу без відповідного маркування та невідомого походження (3,400 кілограма м’яса телятини, 6,200 кілограма курячої печінки, 30 курячих яєць, 3,500 кілограма свіжих кабачків) на харчоблоку дитячого навчального закладу.
Крім того, за результатами лабораторних досліджень зразків готових страв, змивів із зовнішнього середовища у дитячому закладі, з рук персоналу та їхнього спецодягу, посуду, обладнання виділено умовно-патогенну мікрофлору – Staphilococcus aureus та бактерії групи кишкової палички.
Порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат. До Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області направили лист про випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію.