Понеділок, 6 Травня

Помідори асоціюються з літом і сонцем, хоча на полицях магазинів вони є цілий рік. Проте взимку і навесні ми їмо їх з меншим ентузіазмом, вони не такі смачні, не мають свого характерного запаху, та й часто можуть містити шкідливі інгредієнти.

Чим особливо багаті томати і яку вигоду це приносить, розповість Дніпро Регіон:

  • лікопін – натуральний барвник із групи каротиноїдів, потужний антиоксидант. Цей каротиноїд знижує ризик виникнення онко- і серцево-судинних захворювань;
  • бета-каротин, який потрібен для імунної системи, убезпечує нормальний стан шкіри та слизових оболонок ;
  • калій – важливий мінерал для правильної роботи серцево-судинної і нервової систем;
  • йод, який необхідний для нормального метаболізму та функціонування щитоподібної залози;
  • вітамін С, одне з завдань якого підтримувати вироблення колагену, потрібного для красивої пружної шкіри, зв’язок і хрящової тканини.
  • Також до складу помідорів, хоч і в невеликих кількостях, входять:
  • лютеїн – антиоксидант, який покращує зір, а ще протистоїть розвитку атеросклерозу;
  • залізо – сприяє утворенню гемоглобіну;
  • фолієва кислота – важлива речовина під час вагітності, необхідна для росту і розвитку кровоносної і нервової системи плода.

Також містять інші вітаміни та мінерали (вітаміни групи В, вітамін К, кремній, кобальт, хром).

Але головна речовина, якою надзвичайно цінний помідор – лікопін. Залежно від сорту помідорів вміст лікопіну від 5 до 50 мг/кг. Його кількість зазвичай корелює з інтенсивністю червоного забарвлення плоду.

Рекомендовано, щоб у денний раціон входило 5-7,5 мг лікопіну. Поряд з іншими овочами оранжевого або насиченого червоного кольору, що містять лікопін, на день вистачить два помідори або одна склянка томатного соку або 2-3 столових ложки натурального томатного соусу (не купованого кетчупу – там купа солі, цукру та інших шкідливих речовин). Важливий факт: помідори не втрачають основних корисних властивостей під час термічної обробки. Тому використовуйте їх, як в свіжому, так і в тушкованому, запеченому чи вареному вигляді.

Вживати у великій кількості протипоказано у разі захворювань нирок, подагрі, підвищеній кислотності шлунку, виразці та гастриті. Крім того, помідори можуть викликати алергію.

Часто можна чути, що з раціону необхідно виключити пасльонові. Вони, на думку деяких авторів, завдають велику шкоду організму через вміст в них лектинів. Але лектини в основному знаходяться в недостиглих зелених помідорах, а в стиглих їх вкрай мало. Під час термічної обробки їхня концентрація значно знижується.

І хоча вживання таких овочів, як помідори, позитивно впливає на стан здоров’я, це не означає, що можна їсти їх у великих кількостях або пити томатний сік як заманеться, без міри. Кількість і частота вживання помідорів, та й будь-яких інших продуктів харчування, має значення.

Включайте помідори у свій раціон. Але не забувайте, для того, щоб на одиницю калорії отримати максимум корисних речовин, в харчуванні має бути різноманітність.

Також ми розповідали про 5 фактів про шкоду та користь чіпсів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: