Субота, 27 Квітня

В Україні відбувся форум MeatForumOnline, де експерти та лідери м’ясної галузі обговорили питання формування цін на свинину, курятину та яловичину в Україні.

Виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко заявив, що свинина чим далі стає делікатесом для українців через високу ціну на неї.

«Підприємства Асоціації «М’ясної галузі» працюють з усіма видами м’яса. Свинина, курятина, яловичина є обов’язковими елементами для м’ясопереробки. Якщо охарактеризувати виробництво свинини, курятини, яловичини, то в загальному виробництво яловичини вдвічі менше, ніж свинини, а виробництво свинини – вдвічі менше, ніж курятини», – прокоментував Бабенко.

Він наголосив, що безумовним лідером серед видів м’яса є курятина. В Україні лише поголів’я птиці майже відновилося до рівня 1991 року. Успішною є та галузь, яка забезпечує внутрішній ринок і надлишок експортує. То експорт курятини з України так само у співвідношенні є вдесятеро більшим, аніж експорт яловичини. І, на жаль, свинина експортується вдесятеро менше, від експорту вже яловичини.

Отже ми бачимо значні успіхи на внутрішньому і на зовнішніх ринках виробників курятини і провал у вирощуванні свиней. Поголів’я свиней в Україні, на відміну від птиці, в 3,5 рази менше ніж було на 1991 рік – 5,7 млн голів проти 20 млн голів.

«Є нестабільна ситуація з яловичиною, яка обумовлена різними факторами. На жаль, збільшилися об’єми імпорту свинини, що є ознакою неконкурентоспроможності українського свинарства. Про програш свинини говорить так само і дуже низьке її споживання поміж інших сусідніх країн. В Україні споживання цього виду м’яса на одну людину зменшилося до 15 кг  –  це при тому, що в сусідніх країнах воно становить: у Росії – 30 кг, у Білорусі – 38 кг, у Польщі – 41 кг», – підкреслив Бабенко.

За словами виконавчого директора Асоціації «М’ясної галузі» баланс цих видів м’яса наступний. Лідером є курятина, вона ефективна, низька за собівартістю, конкурентоздатна на внутрішньому і на зовнішньому ринках. Є яловичина, яка доступна за ціною, але її споживання в Україні є традиційно  меншим. Є свинина, яка поступається дуже сильно курятині, як в ефективності вирощування, собівартості і відповідно ціні.

Саме свинина програє в поставках на внутрішній  і зовнішній ринки, не використовує можливість, яка зараз відкрита свинарям всього світу у зв’язку зі світовим дефіцитом свинини у розмірі 10 млн тонн. Українські свинарі на цьому не заробляють і свинину не експортують, більше того – росте імпорт.


Андрій Науменко, засновник «ТМ Skott Smeat», керівник «Лубним’ясо», також вважає, що ситуація плачевна. Адже яловичини і свинини може просто не стати в Україні.

«Якщо хтось активно почне їсти українську яловичину або свинину за кордоном, то, наприклад, китайці з’їдять українську свинину за 2 тижні, й українці змушені будуть купувати м’ясо за кордоном. Тому що в Україні свиней вже бракує, поголів’я менше 4 млн. голів на свинокомплексах. Те саме стосується яловичини, поголів’я 3,1 млн. для країни – це мало, адже ми їх можемо вибити за рік чи за два роки, і не буде української яловичини. Тому потрібна підтримка держави», – прокоментував Науменко.

Він підкреслив, що в Україні не було культури споживання яловичини. Ситуація почала змінюватися з 2007 року, коли завозили яловичину з Америки та з Австралії.


Виконавчий директор Асоціації «М’ясної Галузі» Микола Бабенко охарактеризував стан закупівельних цін на курятину, яловичину та свинину:

«Безумовно, купівельна спроможність грає свою ключову роль. Ми побачили, що споживання свинини раптово впало на третину після спекулятивного підняття цін на живих свиней на початку карантину з 45 до 52 грн/кг, і свинину замінила курятина, тому що вона більш маневрена і в собівартості, і в ціні», – сказав Бабенко. 

Бабенко розповів, що в карантин роздрібна ціна на тушку курки зменшилась до 40 грн/кг. Це дешевше, ніж коштували свині живою вагою для  м’ясопереробних підприємств. Зменшення купівельної спроможності населення працює не на користь виробників свинини. Проблема у високій ціні, а висока ціна обумовлена високою собівартістю вирощування свиней і перевитратами 8 млрд грн на корми і ліки у свинарстві.

Він наголосив, що в Євросоюзі ціни на свинину за 2019 рік піднялися на 48%, то навіть зараз імпортована свинина в напівтушах для м’ясопереробних підприємств обходиться на 17% дешевше, з ПДВ це – 58 грн. Вартість свинини у напівтушах,  із свиней українських свинокомплексів, становить 68 грн.

«Якщо зробити перерахунок на живу вагу, то можна сказати, що європейська свинина у живій вазі зараз коштує 38 грн., тоді як українські переробні підприємства платять за українських свиней в середньому за рік по 45 грн. Висока собівартість і ціна стримує споживання свинини і фактично розвиток галузі. Таким  чином,  свинина стає делікатесом для українців», – підсумував Бабенко.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: