Популярна м’ясна страва, яку готують на відкритому вогні, має лише дві складові — м’ясо та маринад. Але їх потрібно ретельно вибирати, щоб шашлик вийшов м’яким, соковитим та апетитним. Для цього вибирають певні частини туші свинини, яловичини, баранини або птиці. М’ясо має бути досить молодим і не жилавим. А за приправою для маринаду краще завітати в інтернет-магазин спецій, де зібрано готові набори спецій із точними пропорціями. Для найкращого результату під кожен вид м’яса підбирають певні суміші.
Які приправи пасують до свинини
Це м’ясо — одне з найпопулярніших для шашлику в Україні. Воно м’яке, соковите та недороге. Смачний, нежирний і ніжний шашлик виходить із шийної частини та вирізки. Оскільки свиняче м’ясо має трохи солодкуватий присмак, приправи для нього краще вибрати ароматні, з пікантним смаком та легкою гостротою:
- чорний та червоний мелений перець;
- копчену солодку паприку;
- сушений часник;
- пряні трави — чабер, базилік;
- сумах.
Більшу частину приправи додають у маринад, а меншою посипають м’ясо перед закінченням приготування.
З чим смакує шашлик із курки
М’ясо птиці має досить нейтральний та пісний смак, але добре поглинає різні смакові та ароматичні композиції. Тому його можна замаринувати на нетривалий час і швидко приготувати. Класична суміш спецій для курячого шашлику містить:
- чорний молотий перець;
- куркуму або карі для гарного золотавого кольору;
- імбир;
- сушений часник;
- кардамон;
- розмарин;
- чебрець;
- базилік.
Також за бажанням можна додати дрібку кориці, яка додасть цікавий присмак. Бажано не використовувати занадто гострі прянощі або зі специфічним запахом.
Оптимальний набір спецій для шашлику з баранини
Це м’ясо має специфічну структуру та аромат, які не всім подобаються. Але його можна зробити цілком придатним до вживання за допомогою правильного маринаду. Для цього потрібно взяти трави та прянощі з сильним та апетитним ароматом, такі як:
- орегано;
- кінза;
- кріп;
- петрушка;
- розмарин;
- зіра;
- м’ята;
- шавлія.
Ця суміш надасть м’ясу тонкий приємний аромат, а додавання апельсинового або лимонного соку пом’якшить його. Також краще вибирати молоду баранину — вона не така жорстка та не має характерного запаху.
Яка приправа пом’якшить шашлик з яловичини
Це м’ясо жорстке та жилаве, тому його рідше використовують для приготування на відкритому вогні. Але якщо взяти певні частини — лопатку або кострець, то можна отримати цілком пристойний результат. Додають м’якості та соковитості такі спеції:
- гірчиця;
- імбир;
- паприка;
- хмелі-сунелі;
- естрагон.
Також у маринад бажано додати рослинну олію та якусь кислоту — оцтову, винну чи лимонну.
Виробники випускають універсальні приправи до шашлику, які підходять до будь-якого м’яса. Точний склад і спосіб застосування вказують на пакованні.