Рецептом смачної домашньої паски поділилась на своїй сторінці Natalie Adamovich. Дотримуючись рецептури та послідності приготування, у вас гарантовано вийдуть найсмачіші та найгарніші паски до святкого столу. Редакція «Дніпро Регіон» пропонує вам зробити найкращу домашню паску.
Якщо хтось заморочиться випічкою на Великдень, дам рецепт: поки що найкращий, що колись мала. Хіба що крафіни кращі, але то інше, – написала Natalie.
Інгрідієнти для Паски Великодньої:
- Борошно – 500 г
- Молоко – 1 ст.
- Свіжі дріжджі – 50 г
- Цукор – 150 г
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Яєчні жовтки – 4 шт.
- Вершкове масло – 130 г
- Соняшникова олія – 1/3 ст.
Ваніль – 1 ч. л. - Родзинки – 100 г (я ще додаю шафран, можна трохи куркуми, тоді буде гарніший колір).
Спосіб приготування:
- У теплому молоці розчинити свіжі дріжджі (можна замінити на сухі — співвідношення: на 3 г свіжих — 1 г сухих).
- Додати в розчинені дріжджі цукор.
- Збити жовтки, додати в молоко з дріжджами.
- Всипати в опару половину борошна. Все добре розмішати й покласти на 30 хвилин у тепле місце підходити.
- Після цього додати решту борошна (залишити трохи на замішування, близько пів стаканчика). Перемішати й знову поставити підходити в теплому місці десь на годину-півтори.
- До тіста, що підійшло, додати сіль, соняшникову олію, вершкове масло (його попередньо розтопити й охолодити).
- Додати ваніль, шафран, куркуму, замісити тісто, підсипаючи борошно, що лишилося.
- Додати родзинки (перед цим їх промити й залити гарячою водою на 10-15 хвилин, ще раз промити, висушити серветками, посипати борошном і перемішати, щоб кожна були обваляна в ньому).
- Тісто не буде дуже густим. Щоб було зручно вимішувати, можна змащувати руки олією. Добре вимісити тісто, не менше 10 хвилин. Воно має легко відділятися від рук.
- Форми змастити соняшниковою олією або злегка посипати борошном (я сиплю на дно трохи борошна і ставлю пекарський папір: скручую в трубочку й вставляю у форму, щоб папір закрив її стінки).
- Тісто розкласти у форми, заповнити 1/3 їхнього обсягу. Покласти в тепле місце на 30-40 хвилин.
- Духовку розігріти до 180, випікати паски 20 хвилин. Потім зменшити температуру до 160°С і випікати ще 20-25 хвилин (якщо духовка з конвекцією — мінусуйте 15-20°С). Для маленьких пасок час випікання менший, для великих — більший.
Готовність краще перевіряти час від часу. Для цього взяти сірничок і обережно проткнути паску. Якщо на сірнику немає тіста й він сухий — паски готові.
Для приготування глазурі:
Білки збити з цукровою пудрою (на 1 білок — 100-120 г пудри + 1 ч. л. лимонного соку). Тобто спочатку збити білки до густої піни, а потім додавати потроху пудру (десь по столовій ложці). В середині процесу додати сік. Вийде густа, пишна маса.
Важливо. Прикрашати паски треба лише тоді, коли вони повністю охолонуть. Найзручніше просто брати й опускати їх “донизу головою” у глазур.