Неділя, 5 Травня
Щороку із початком літа в Україні фіксують збільшення випадків харчових отруєнь. Загалом у поточному році по Дніпропетровській області зафіксовано 4 випадки ботулізму: 1 – Дніпро, 2 – Кам’янське, 1 – Кривий Ріг. Причиною захворювання стала непатрана річкова риба та тушонка домашнього виготовлення. Крім того зареєстровано 3 спалахи харчових отруєнь. Про це в ході прес-конференції розказала головний спеціаліст управління держнагляду з дотримання санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Маргарита Малишева, повідомляє «Дніпро Регіон».

«Дизентерія, домашній осередок, постраждало 7 дітей. Побутове ХО – постраждало 5 дітей. Причини нині встановлюються. Спалах сальмонельозу в організованому колективі, де постраждало 29 осіб. Минулоріч, коли було зареєстровано 3 спалахи дизентерії та сальмонельозу – постраждало 18 осіб, з них 13 дітей», – розказала Маргарита Малишева.В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють разом з їжею, водою або через брудні руки, розказала фахівець. Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
«До прикладу, дизентерія може виникнути після вживання некип’яченого молока, сиру або сметани. Кишкова паличка може потрапити в організм людини разом з неякісним кефіром або йогуртом. Стафілококова інфекція комфортно себе почуває у зіпсованих тортах з кремом. Натомість збудники сальмонельозу – через будь-які заражені продукти: куряче м’ясо і яйця, варену ковбасу, сосиски, погано промиті або вимиті брудною водою овочі та зеленину. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту», – пояснює фахівець.
З метою профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати такі заходи:
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом;
  • під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів слід зберігати їх у щільно закритих банках (контейнерах).

У разі ж виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

«Аби не постраждати від ХО чи ГКІ під час відпочинку біля відкритих водоймищ необхідно не купатися у місцях, які органами місцевого самоврядування офіційно не визначені як зони масових відпочинків на водних об’єктах. Варто утримуватися від купання у водоймах, де живе багато водоплавних птахів. Не використовуйте воду водоймища для пиття, миття посуду, овочів та фруктів; намагатися не заковтувати її під час купання. Не варто також купатися відразу після сильного дощу у зв’язку з можливим потрапляння забруднювальних речовин з поверхні ґрунту. Після повернення з відпочинку на водному об’єкті необхідно прийняти душ з милом», – роз’яснила Маргарита Малишева.

Інформація щодо випадків інфекційного захворювання до Держпродспоживслужби надходить від Центрів контролю та профілактики хвороб. Якщо інфекційне захворювання пов’язане з діяльністю підприємства чи взагалі того чи іншого суб’єкта господарювання, то на об’єкті проводиться епідеміологічне розслідування з метою встановлення причин інфекційного захворювання, джерела інфекції та локалізації осередку зараження. Епідеміологічне розслідування супроводжується проведення комплексу лабораторних досліджень питної води, продуктів харчування, робочих поверхонь, посуду, інвентарю тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: