У Петропавлівському районі в селі Дмитрівки живе чудове подружжя Світлана та Фаліку Бамба. Вони нещодавно придбали будиночок в Дмитрівці. А город засіяли цікавою, корисною й смачною африканською культурою – бамія!, повідомляє Дніпро Регіон з посиланням на petropavlivka.city.
Бамія, або її ще називають окра, ґомбо, росте переважно в Африці і є традиційною улюбленою стравою жителів континенту. А ще бамія – це скарбничка поживних речовин. Як доводять наші герої, добре родить бамія і на українських чорноземах. Про вирощування та приготування цієї культури нам розповіли Світлана та Фаліку. А ще нас пригостили смачною стравою з бамії, яку приготувала пані Світлана.
Світлана та Фаліку Бамба – інтернаціональне подружжя
Світлана – українка, народилася в селі Чумаки. Фаліку – африканець, родом з Кот-д’Івуару (або Берег Слонової Кістки в Західній Африці). Неймовірна пара днями відзначила 6 років спільного життя. А починалося усе з дня, коли Світлана зустріла іноземця.
Це було весілля подруги, яка виходила заміж за африканця. Світлана була дружкою, там і помітила худорлявого хлопця, який щось наспівував: «О, цей хлопець так гарно співає», – подумала Світлана, навіть не здогадуючись, що за два місяці стане разом з ним на весільного рушника.
Захоплення дало початок власній справі
Нещодавно подружжя придбали затишний будиночок у Дмитрівці і вирішили перебратися з гамірного міста в мальовниче село. Тут же започаткували та почали розвивати власну справу: вирощувати екзотичні овочі, зокрема – бамію.
Бамія, окра, абільмош, гомбо… У цієї рослини багато назв на різних континентах світу. Я б назвала цю рослину африканською мальвою. Африканською через коріння цієї культури (її батьківщину), а мальвою – за її неперевершене цвітіння — дуже схоже на нашу українську мальву. Саме ця рослина так захопили Світлану, що невеличкий експеримент, виростити кілька рослин Бамії, завершився тим, що з куплених двадцяти насінин екзотичної рослини стали вирощувати кілька видів цієї диво-рослини.
– Як і українці, маю цікавість до роботи на землі. Хочеться квіточку посадити, якусь нову насінину висіяти, подивитися, що з неї виросте, чи приживеться рослина, чи буде вирощене смачним, чи зможу з тих овочів щось приготувати, окрім того, що з’їсти свіжим. От якось виписала насіння кількох видів бамії. Кілька насінин вилилося в цілі мішки бамії на насіння, – розповідає пані Світлана.
Бамія містить багато корисних речовин
У сільській хатині побачили бамію сушену, консервовану, заморожену. З бамії подружжя готують різноманітні страви, узвари, чаї. Про цілющі властивості цієї рослини Світлана може розповідати годинами.
Стручки бамії їстівної виявляється містять багато корисних речовин, вітаміни та аскорбінову кислоту, а ще слизисті речовини, які цінні для людей хворих на виразку шлунку, гастриту. Відвар з плодів бамії застосовують при лікуванні бронхіту. Ну, і головне, страви з бамії дуже смачні.
– Ми стали вирощувати її не лише для себе, бо з’явився попит і постійні покупці. Упевнена, що українцям треба ця культура, щоб ми покращили своє здоров’я. У цьому році зібрали гарний урожай бамії сорту Сопілка. Є ще сорт Діброва, Юнона, виростили для експерименту червону бамію Алабама. Насправді бамія – це мальва, вона і суцвіття має як мальва. Листя бамії сушимо на чай, виходить дуже ніжний і корисний напій, – розповідає Світлана.
Звідки ж взялася бамія в родині Бамба? – питаю в подружжя і майже впевнена, що про цю екзотичну рослину Світлана дізналася від чоловіка Фаліку. Проте вийшло все навпаки.
– Фаліку, коли побачив, що я посадила кілька кущиків бамії, почав розказувати, що ця культура в Африці дуже популярна. З неї люблять готувати страви до м’яса, риби, підливку. Я почала більше дізнаватися про неї і про її корисні властивості. Ми почали більше вирощувати цю культуру.
Активно цією культурою почали цікавитися українці
Є товар – буде й покупець. Бамію почали в подружжя купувати. Першими клієнтами стали іноземці, які мешкають в Україні.
– Придбати бамію в Україні можна, але вартує вона недешево: кілограм турецької бамії коштує від 400 гривень. Органічна бамія вартує 15 гривень за один стручок. Ми з чоловіком вирішили, чому не вирощувати самим бамію, щоб люди могли її отримувати за нижчою ціною. Уже в цьому році маємо певне коло покупців. В основному іноземці. Але активно цією культурою почали цікавитися й українці, – розповідає Світлана.
Бамія не примхлива у вирощуванні, проте боїться холоду, тож подружжя Бамба рекомендує сіяти бамію в травні. Бамія, як огірки, її не можна висаджувати поки не прогріється грунт до 10-15 градусів. Сходить рослина приблизно за 10 днів. Проте загальний процес вирощування потребує чимало ручної роботи.
Від супу до десерту
Бамія на смак нагадує щось подібне на спаржеву квасолю. Але смак все одно різниться. До того ж консистенція бамії залежить від її приготування. Якщо рослину відварити, то вона матиме гелеву тягучу консистенцію. Якщо хочете мати бамію хрусткою, то її треба смажити або тушкувати.
– Я рекомендую готувати узвар (бамія, коріння алтеї, деревій). Чоловік у мене любить готувати: звісно він не готує борщ чи вареники, але африканські страви готує дуже смачні. Бамію Фаліку додає до страв з м’яса, риби, батату – це його коронні страви, – говорить Світлана.
Бамію можна підсмажити в клярі. Готують з бамії супи. А якщо її приготувати з яблуком та сливою – буде смачний десерт.
Останній етап у вирощуванні бамії – зрізати сухі стручки, полузати з них насіння. Насіння бамії містить цілющу олію із супер зволожуючими властивостями. До того, це ще й дуже дефіцитний вид олій не лише в Україні, а й в усьому світі.
– Скарби! – говорить пані Світлана, показуючи зібране насіння бамії. – Хтось бачить просто насіннячко, а я бачу квітучі бутони, високі стебла чарівних мальв. Та літо, що обов’язково здивує ще розкішними барвами й ароматами та плодами вже нашої бамії.
Раніше ми писали Як у Дніпрі отримати паперовий COVID-сертифікат: інструкція