fbpx

Морква: корисні властивості

Морква: корисні властивості

Про корисні властивості моркви чули майже всі. Дніпро Регіон розповість вам про цей корисний корнеплід більш детально.

Морква — низькокалорійний овоч 34-45 Ккал/100 г, містить від 5,1 до 9 г вуглеводів на 100 г та 3,6 г клітковини. Схожі показники мають капуста, квасоля та спаржа. 100 г сирої або вареної моркви покриває майже 200% потреби у бета-каротині, який є провітаміном вітаміну А. Велика перевага — вона доступна в усі пори року.

Морква здавна відома як чудовий засіб для підтримки хорошого зору. Вживання овоча сповільнює процес вікової макулярної дистрофії сітківки ока, що є головною причиною втрати зору в літньому віці. Цей ефект забезпечується якраз високим вмістом антиоксиданту бета-каротину.

Корнеплід також знижує ризик розвитку онкологічних захворювань завдяки двом сполукам: бета-каротину та фолькарінолу. Бета-каротин нейтралізує вільні радикали, які є причиною пухлин та запобігає старінню. А фолькарінол є чимось на зразок природного пестициду для боротьби з грибковою інфекцією. Фалькарінол захищає моркву від процесів гниття під час зберігання.

Однак бета-каротин діє за умови, якщо він постачається у природній формі разом з їжею. Дослідження показали, що біодобавки з бета-каротином не приносять користі. Крім того, це жиророзчинний нутрієнт, тому овочі, що містять каротин, доцільніше вживати у вигляді салатів і вінегретів, заправлених нежирною сметаною, йогуртом або рослинною олією.

Морква в харчуванні

Морква має універсальний смак, тому її використовують для різних страв: супів, пирогів та тортів. Чудовий спосіб додавати до десерту або смузі.

А для того, щоб організм отримав фалькарінол сповна, моркву необхідно споживати в сирому вигляді, або варити чи запікати її цілою, розрізаючи на шматочки вже безпосередньо перед їжею.

Морква багата залізо, кальцій, калій, фосфор і вуглеводи. Крім цілющого впливу на зір, морква позитивно впливає на стан шкіри, слизових оболонок, нігтів і волосся. Вона постачає клітковину, яка регулює роботу кишківника та дає довшу ситість після їжі.

Морква: корисні властивості

Морква має солодкуватий смак, але не така солодка, як фрукти. Легко перетравлюється. Ці два фактори роблять її ідеальним овочем для немовлят. Саме морква найчастіше є першою їжею за грудного годування.

Чи чули ви, що варена морква має високий глікемічний індекс (ГІ) 70 – 80? І тому часто звучала порада не зловживати морквою, якщо хочете мати гарну фігуру. Але за результатами нових досліджень моркву віднесено все ж до продуктів з низьким ГІ ( < 55). У сирої моркви ГІ нижчий за 20, а очищеної і вареної — 49. (Джерела: сайт Сіднейського університету, таблиці глікемічного індексу (Foster, Powell). Глікемічний індекс вареної моркви зростає до 49, оскільки процес термічної обробки полегшує її травлення та підвищує доступність інгредієнтів. В такої моркви свої плюси!

Радимо вам включати моркву до свого меню: вона дешева, широко доступна і смачна. Насолоджуйтеся морквою без будь-яких сумнівів!

Нагадаємо, раніше ми розповідали про корисні властивості коноплі: допомога чи шкода для здоров’я людини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
()
x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: