fbpx

Корисні властивості коноплі: допомога чи шкода для здоров’я людини

Корисні властивості коноплі: допомога чи шкода для здоров’я людини

Дніпро Регіон розповість про корисні властивості коноплі: допомога чи шкода для здоров’я людини. Останні роки ця рослина більше відома як сировина для легкого, але небезпечного наркотику, тому загальне ставлення до неї швидше негативне. Тільки не варто забувати про її інші властивості, бо не випадково люди з давніх часів використовували коноплю в їжу, як лікарський засіб, для виготовлення одягу і різних господарських потреб.

Як застосовується конопля

  • Паперова промисловість. Папір з конопляних волокон є більш якісним, довговічним і дешевим, у порівнянні з целюлозним на основі деревини. До того ж дозволяє зберегти ліси, 40% яких вирубається саме на потреби паперової промисловості.
  • Сільське господарство. Насіння все активніше застосовують для виготовлення кормів і добавок для тварин та птиці, а також декоративних пернатих.
  • Виробництво меблів та будівництво. Конопляне волокно використовується як наповнювач для м’яких меблів, а також в якості утеплювача для будівель або прошарку під ламінат чи гіпсокартон.
  • Ткацтво. Стебла рослини служать сировиною для виготовлення одягу, постільної білизни, домашнього текстилю, які мають особливі якісні характеристики та не викликають алергії.
  • Медицина. Насіння та витяжки з листя використовуються для приготування багатьох медичних препаратів, націлених на знеболення, покращення роботи травлення, підтримання серцево-судинної системи, боротьби з онкологічними захворюваннями.
  • Косметологія. На основі конопляної олії виробляються різноманітні засоби для очищення, омолодження, догляду за шкірою обличчя і тіла, за волоссям і нігтями.
  • Кулінарія. Для приготування страв використовується насіння, олія та мука з нього, яка, до речі, не містить глютену. Це багатокомпонентний білок, який, за висновками дослідників, погано впливає на травлення та сприяє появі зайвої ваги. Він є в зернах пшениця, ячменю, жита, але повністю відсутній в конопляних.

Корисні властивості коноплі: допомога чи шкода для здоров’я людини

Корисні властивості конопляного насіння для здоров’я людини

  • Насіння є природним джерелом вітамінів груп A, B, D, E.
  • Воно містить важливі мікроелементи – натрій, марганець, кальцій, йод, залізо, хром, магній та інші.
  • Також багате на жирні омега-кислоти, амінокислоти, рослинний протеїн та клітковину.
  • Завдяки унікальному складу, продукти з насіння коноплі позитивно впливають на травлення, серцево-судинну та нервову систему, зміцнюють імунітет, знижують рівень холестерину та цукру, підвищують загальний тонус.
  • Конопляна олія дуже корисна для шкіри, волосся та нігтів, бо сприяє природному зволоженню й омолодженню, підвищує пружність, виводить токсини.
  • Дієтологи радять продукти на основі конопляного насіння для схуднення, при цьому можна вживати саме насіння у будь-якому вигляді, а також олію, муку, висівки.
  • Для спортсменів насіння коноплі є додатковим джерелом рослинного протеїну, що гарно впливає на стан м’язів.

8 цікавих фактів про коноплю

  1. Перші згадування про коноплю з’явилися в китайських документах і датуються 2 900 р. до н.е.
  2. Для досягнення просвітління Будда шість років їв лише одне конопляне зернятко на добу.
  3. Стародавні греки полюбляли напій з конопляного насіння, який називали «еліксиром, що вгамовує страждання».
  4. Коноплю ніколи не використовували як об’єкт для генетичних модифікацій, тому її вважають цілком органічним продуктом. Це стосується навіть рослин, вирощених в промислових масштабах.
  5. Психотропний вплив на свідомість має лише один підвид cannabis indika, який офіційно ніде не вирощується.
  6. Такелаж парусних флотів більшості світових держав складався на 90% з конопляної пеньки, що завозилася з території Російської Імперії.
  7. Центральну чашу фонтану Дружби народів на ВДНГ складають соняшник, пшениця і, як не дивно, конопля.
  8. Подейкують, що сучасні долари, як і їх перші аналоги виготовляються з конопляного паперу, але це тримається в секреті.

Також ми писали: Обережно: ТОП-5 продуктів, які не можна розігрівати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
()
x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: