Дніпро Регіон розповість про корисні властивості цієї смугастої ягоди.
Майже всі ягоди однакові за своїм хімічним складом. В них є вітаміни, мінерали, клітковина, але їхня кількість невелика. Розглядати ягоди, як важливе джерело заліза або вітамінів групи В можна лише як певну частину, що входить у наш раціон.
Самими лише ягодами не можна забезпечити всю потребу в цих компонентах їжі. Ягоди важливі для нашого харчування. Це джерело аскорбінової кислоти, біофлавіноїдів і клітковини. Наприклад, 100 г будь-яких ягід можуть забезпечити 1/3 добової потреби в аскорбінці і 1/10 частину в клітковині.
Аскорбінова кислота допомагає в роботі серцево-судинної системи, зміцнює судини, бере участь у синтезі колагену, поліпшує стан наших суглобів і шкіри. Антиоксиданти допомагають прибрати з організму важкі метали і протистояти онкологічним захворюванням. А клітковина з пектинами відповідають за роботу нашого кишківника. Тому в ягідний сезон просто необхідно вживати різні ягоди і оздоровлювати таким чином організм.
Зверніть увагу на аґрус, який володіє всіма корисними властивостями, притаманними ягодам.
Чим темніші ягоди, тим вони солодші. До того ж в темно-червоних сортах багато антоціанів — потужних антиоксидантів, які захищають від ранніх зморшок, серцево-судинних захворювань.
Ягоди містять багато пектинів, які знижують рівень шкідливого холестерину в крові. До того ж всі сорти аґрусу мають легкий сечогінний ефект.
Інші корисні властивості цієї ягоди:
у 100 г аґрусу всього 45 Ккал;
наповнений великою кількістю вітаміну С, провітаміном А;
має великий вміст дубильних речовин і мікроелементів: калію, йоду, натрію, кальцію, марганцю, цинку, заліза;
містить антоціани, які допомагають у лікуванні гіпертонії, серцевих захворювань і атеросклерозу;
у кожній стиглій ягоді майже вдвічі більше аскорбінової кислоти, ніж у недостиглій.
Також ми писали про унікальні властивості хурми.