Під час багатогодинних відключень електрики на холодильник сподіватися не варто.
По всій Україні щодня відключають світло, причому, тривають такі блекаути по кілька годин. Електрики більше немає, ніж вона є, через це, серед решти проблем, виникає ситуація з псуванням продуктів. УНІАН розповість, як зберегти продукти при відключенні електроенергії довше.
Варіант, як зберегти продукти при відключенні електрики
Українці змушені пристосовуватися до будь-яких обставин, зокрема, до тривалих відключень світла. Більшість громадян країни мешкає в багатоквартирних будинках, тому варіант із саморобним льохом – ямою, яку можна вирити на ділянці – для них неможливий. Більше пощастило тим, у кого є льох “під балконом” – там цілком можна зберігати продукти.
А ось для тих, хто не має ні приватного будинку, ні комплектного до квартири льоху, підійде єдиний справді робочий лайфхак, як зберегти холод у холодильнику в разі вимкнення електрики. Для цього потрібно використовувати пляшки з водою.
Інструкція проста – наповнити кілька дволітрових пляшок, покласти їх у морозилку, дочекатися, поки вода всередині перетвориться на лід, а коли вимкнуть світло – покласти в холодильник. У такий спосіб усередині нього підтримуватиметься температура, необхідна для збереження їжі – максимум 4 градуси Цельсія вище нуля.
Як зберігати продукти без холодильника влітку найбезпечніше
Бувають ситуації, коли через тривалі відключення розморожується навіть морозильна камера – це й не дивно, адже в деяких містах українці залишаються без світла понад 15 годин щодня. Тоді заморозити воду не вийде, а порада про те, як зберегти продукти в спеку без холодильника буде іншою – не пошкодуйте грошей і купіть термосумку. Хороша сумка триматиме вихідну температуру продукту. Він нагріватиметься, але набагато повільніше – на жаль, сама по собі термосумка не здатна охолодити їжу.
Саме тому якщо є можливість все-таки заморозити хоча б якусь кількість води, зробіть це – 1-2 пляшки з льодом всередині термосумки можуть знизити температуру їжі, завдяки чому вона збережеться довше.
Крайній варіант – звичайне відро або таз із холодною водою, у який потрібно занурити герметично закриті продукти (можна використовувати контейнер із кришкою). Зверху ємність з їжею краще накрити рушником, змоченим у холодній воді, і постійно міняти його, а також воду, не допускаючи її нагрівання.
ВАЖЛИВО: запам’ятайте, що в таку густу спеку і без повноцінного охолодження будь-яка їжа може стати рознощиком інфекції, тож намагайтеся не готувати про запас, більше їсти продуктів, що не потребують термічної обробки й холодильника, а також відмовтеся від майонезів, соусів і будь-якої іншої продукції, що здатна швидко зіпсуватися.