П’ятниця, 3 Травня

Зовсім скоро багатьма улюблене свято – Великдень. Саме до цього дня чимало господинь печуть паски, старанно готуються, прибирають вдома, накривають столи.

Кореспондент сайту Дніпро Регіон   підібрав рецепти трьох пасок, які завжди виходять смачними та ароматними. Занотуйте, або збережіть наші рецепти, вони вам обов’язкого сподобаються

Рецепт №1 – «Класичний»

Вам знадобиться:

  1. 1 кг борошна
  2. 500 мл молока
  3. 2 ст. ложки сухих дріжджів (без верху)
  4. 5 яєць
  5. 280-300 г цукрового піску
  6. 300 г масла (можна замінити спредом)
  7. 150-200 г родзинок без кісточок
  8. цедра 1 лимона
  9. 1/3 ч. ложки солі

Для глазурі:

  1. 1 яєчний білок
  2. 4-5 ст. ложок з гіркою цукрової пудри
  3. 1 ст. ложка лимонного соку    Спосіб приготування:
  4. Просійте борошно і додайте дріжджі.
  5. Підігрійте молоко (не кип’ятіть) і розтопіть в молоці масло.
  6. Додайте 280-300 г цукрового піску до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С.
  7. Вилийте молоко з маслом в борошно.
  8. На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 15 хвилин).
  9. Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце.
  10. Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
  11. Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.
  12. Коли об’єм тіста збільшиться удвічі (на це піде 75-90 хвилин), введіть у тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру.
  13. Збийте білки в міцну піну. Під кінець збивання додайте до білків сіль.
  14. Додайте в тісто збиті білки. Додавайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці. Важливо: не додавайте борошно, навіть якщо вам здається, що тісто дуже рідке й липке.
  15. Покладіть в тісто родзинки і цедру і ретельно перемішайте. Знову поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об’ємі в 2,5 рази; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.
  16. Нагрійте духовку до 180°С.
  17. Форму для випічки добре змастіть маслом (олією). Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або промасленим папером.
  18. Коли тісто підійде другий раз (на це піде 75-90 хвилин), злегка обімніть його (випустіть накопичений вуглекислий газ), наповніть форму для випічки до третини її об’єму тістом і поставте в тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.
  19. Коли тісто у формі добре збільшиться в об’ємі і займе 3/4 об’єму форми, змастіть поверхню тіста відкладеним жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини форми. Перевіряйте готовність дерев’яною паличкою. Якщо паличка після протикання паски буде суха, то паска готова.
  20. Для глазурі просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком.
  21. Відкладіть 1 ст. ложку пудри для підсипання.
  22. Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш. Глазур повинна бути досить густою. Якщо вона рідкувата, додайте ще цукрової пудри.
  23. Покрийте паску отриманою глазур’ю і прикрасьте. Глазур сохне декілька годин, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°С.

Рецепт №2 – «Тісто Бріош», авторський рецепт від переможниці «Майстер Шеф 2» Лізи Глінської

Вам знадобиться:

  1. 400 г борошна
  2. 150 г цукру
  3. 5 яєць
  4. 30 мл молока (так-так – 30 мл)
  5. 7 г сухих дріжджів
  6. 200 г м’якого масла(можна замінити спредом)
  7. 75 г родзинок
  8. 50 г горіхів
  9. 1/3 ложка солі (ванілін + кориця)

Спосіб приготування:

  1. Змішуємо сухі інгредієнти: борошно + сіль + дріжджі;
  2. Збиваємо 5 яєць з цукром та молоком;
  3. Додаємо до яєчної суміші суміш борошна(борошно + сіль + дріжджі) та масло і  добре вимішуємо;
  4. Замішане тісто ставимо на ніч у холодильник, там тісто піднімається, але дуже повільно, тим самим тісто не матиме виразного запаху дріжджів. А зранку можна випікати паски.
  5. Додаємо у тісто миті та висушені сухофрукти та горіхи, які попередньо пересипані борошном, і добре вимішуємо.
  6. Ні в якому разі не додавайте борошна, якщо дуже прилипає до рук, змажте їх олією.
  7. Розкладаємо тісто у форми, не більше 1/3, аби пасочки гарно виглядали після випікання. Чекаємо ще 1-1,5 години поки вони підійдуть у формочках.
  8. Змащуємо верхівки пасочок збитим жовтком і ставимо у розігріту до 170 градусів Цельсія духовку на 25-40 хв. Готовність перевіряємо дерев’яною шпажкою.

Покрити готові пасочки глазур’ю.

Рецепт №3 – «Сирна паска»

Вам знадобиться:

1. сир – 1 кг

2. масло – 200 г

3. яйце – 5 шт.

4. цукор – 300 г

5. жирні вершки – 200 г

6. 100 г родзинок

7. 100 г волоських горіхів

8. 50 г цукатів

9. 1 пакетик ванільного цукру

10. 1 лимон

Покроковий рецепт приготування:

1. Відокремте жовтки від білків і збийте. Білки можна використати в іншій страві.

2. У збиту жовткову масу додайте вершки і доведіть до кипіння на водяній бані або у каструлі з товстим дном. Постійно помішуйте і стежте, щоб жовтки з вершками не підгоріли. Отриманій масі дайте охолонути.

3. Горіхи обсмажте на сухій пательні або в духовці. Родзинки промийте і просушіть. Натріть цедру одного лимона.

4. Сир протріть через сито (можна двічі пропустити через м’ясорубку або протерти за допомогою блендера). До сиру додайте жовтки, цукор, родзинки, цукати, горіхи, лимонну цедру і ванільний цукор. Додайте нарізане кубиками вершкове масло і збийте сиркову масу за допомогою міксера до пишності і однорідності.

5. У спеціальну форму для паски викладіть приготовлену суміш, попередньо застеливши її двома шарами вологої марлі. Поставте в холодильник під гніт мінімум на 12 годин. За цей час вийде зайва рідина і сирна паска прийме красиву форму. Прикрасити за смаком цукатами.

Раніше ми писали 7 квітня Благовіщення: як святкувати, прикмети та що категорично не можна робити 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: