Четвер, 21 Листопада

Багато садівників восени забувають про смородину після того, як вона вже відплодоносила. І дуже даремно: щоб кущі гідно перенесли зиму і наступного року теж добре плодоносили, їм потрібен правильний догляд і підживлення. Розповідаємо, чим підживити смородину восени для гарного врожаю. То чим же підживити смородину восени вже зараз, щоб влітку отримати солодкі та крупні ягоди влітку, розповість Дніпро Регіон.

Осіння підкормка смородини – які добрива потрібні

Смородина “любить” азот, фосфор і калій. Але азот, як правило, вносять навесні – він потрібен для нарощування зеленої маси. Восени ж треба внести фосфор і калій.

Добрива можуть бути як органічні, так і мінеральні.

З мінеральних добрив смородину можна підживити сірчанокислим калієм + суперфосфатом – 15 г калію і 30 г фосфату вносять на 1 кв. м пристовбурного кола.

Можна приготувати комплексне підживлення: 10-15 кг перегною + 60 г суперфосфату + 40 г калійної солі.

З органічних добрив можна використовувати:

  • перегній (перепрілий гній) – вносять по 1-2 кг під кожен кущ;
  • компост (перегнилі рослинні залишки + гній) – по 3-5 кг на кущ;
  • курячий послід – його вносять під неглибоке перекопування (0,8 кг на 1 кв. м), а потім поливають, або ж розводять водою в пропорції 1:15 і поливають міжряддя.

Важливо: не можна допустити, щоб з курячим послідом контактувало коріння рослини, інакше воно отримає опіки.

Також добре зарекомендувало себе підживлення смородини народними засобами – наприклад, картопляним лушпинням.

Картопляне лушпиння – це чудове органічне добриво для смородини, яке підвищує її врожайність і забезпечує повноцінний ріст.

У шкірці картоплі багато калію, а також великий вміст магнію, кальцію, фосфору і заліза – вони підвищують цукристість ягід і збільшують їхній розмір. Крім цього, лушпиння картоплі, яке ще називають “золотою” шкіркою, на відміну від іншої органіки, не сприяє росту бур’янів, а покращує структуру ґрунту, робить його більш пухким, повітро- і водопроникним і стимулює ріст корисної мікрофлори.

З картопляного лушпиння зазвичай готують компост або настій. Можна також висушити лушпиння, подрібнити його і внести в ґрунт під перекопку.

Деякі садівники просто прикопують картопляне лушпиння в траншею (до 20 см) навколо чагарнику, але з цього приводу точаться суперечки: вважається, що у свіжому вигляді воно довго розкладається, спричиняє ріст патогенних організмів і привертає гризунів, тому краще все-таки вносити компост.

Як приготувати настій із картопляного лушпиння:

  • потрібно взяти 2 кг замороженого лушпиння від картоплі, розморозити його за кімнатної температури, залити 10 л гарячої води, а потім укутати й настояти добу, після чого процідити;
  • якщо шкірка висушена, то потрібно взяти 1 кг лушпиння на відро і приготувати аналогічним способом.

Таке добриво використовують для кореневого підживлення – на 1 кущ 1 л настою.

До речі, таке ж підживлення можна вносити і навесні, щоб ягода була солодшою і більшою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

4.3 3 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: