Останні роки не стихають суперечки навколо ГМО – плюси та мінуси, наслідки та вплив на здоров’я, користь і шкода. Більшість виробників ставлять на своїй продукції маркування «без ГМО», а у людей виникла звичка брати на полицях супермаркетів тільки такі товари. Дніпро Регіон допоможе розібратись в питанні досконаліше та зважити основні за і проти.
Що таке ГМО
Генетично модифіковані організми (або скорочено – ГМО) з’явилися в наслідок наукових експериментів з живими культурами, які були змінені на генному рівні для отримання певних властивостей. Хоча таким чином можна вливати на будь-які організми – бактерії, тварин, рослини, але зазвичай для генної модифікації обирали популярні сільськогосподарські культури:
- пшениця;
- кукурудза;
- рис;
- соя;
- буряк;
- помідори;
- яблука, тощо.
Головною метою було покращення вражаю, його якісних характеристик, збільшення світових продовольчих запасів, боротьба з голодом у деяких країнах. Продукти із ГМО стали активно використовуватися з 90-х років ХХ-го століття, і спочатку технологія вважалася чудовою альтернативою селекції, яку потрібує десятки і сотні років роботи для отримання певного результату. Але з появою їжі з генномодифікованних рослин одночасно з інформацією про користь стали поширюватися і свідчення про шкідливість.
Плюси ГМО
-
- Стійкість. Рослинам і тваринам вживлюються певні гени, які допомагають протистояти складним погодним умовам, природним шкідникам, різним хворобам.
- Покращення якості. На рівні генної інженерії можна створити культури з особливими властивостями щодо смаку або розміру, наприклад, більш солодку кукурудзу або великі яблука. Також проводяться експерименти зі створенням нових сортів овочів та фруктів.
- Зменшення кількості хімікатів. Стійкість до негативних природних впливів дозволяє уникнути деяких процесів, зокрема, обробки пестицидами, або скоротити їх до мінімуму.
- Прискорення і збільшення врожаю. Генетичні модифікації дають можливість отримати більш ранні або всесезонні культури, а також збільшити розміри та зовнішній вигляд плодів.
- Фармакологічний ефект. Науковцям вдалося створити деякі сорти, що містять необхідні корисні речовини. Навіть проводилися експерименти з наданням овочам та фруктам властивостей, подібних введенню медичної вакцини, для боротьби з розповсюдженими захворюваннями.
Мінуси ГМО
- Ризик для навколишнього середовища. Фахівці вважають, що застосування нових для екосистеми культур, можуть негативно на неї вплинути. Зокрема, перехресне запилення здатне зміцнити не лише сільськогосподарські рослини, а й шкідливі бур’яни, що ускладнить їх знищення.
- Побічні ефекти. Прикладом може стати стійкість модифікованих рослин або тварин до певних бактерій, які у свою чергу змушені будуть мутувати, щоб стати сильнішими і міцнішими.
- Відсутність довгострокових досліджень. 30 років активного використання ГМО вважається незначним терміном, щоб остаточно свідчити про їх повну безпеку.
- Вплив на здоров’я. Доведено, що продукти із ГМО можуть визвати у людини ту чи іншу форму алергії. Деякі фахівці стверджують, що їх постійне вживання може привести і до серйозних порушень, від послаблення імунітету до виникнення пухлин.
- Реакція спільноти. Сьогодні у світі заборона на вирощування культур на основі ГМО введена у близько 40 країнах. Але лише десяток з них паралельно ввели ембарго на імпорт продуктів з ГМО.
Також ми розповідали: амарант – корисні та лікувальні властивості.