Через великий попит і ажіотаж вартість багатьох продуктів харчування в період карантину в Дніпрі значно зросла.
Про те, на які продукти харчування ціни в Дніпрі стали вище і з чим це пов’язано – розповість OBOZREVATEL.
Незважаючи на те, що Антимонопольний комітет України надав до обов’язкового розгляду постачальникам торгових мереж рекомендації утриматися від підвищення цін на продукти харчування тривалого зберігання, (зокрема круп і продуктів насичених вітамінами, свіжих фруктів і овочів) ціни на продукти в торгових мережах Дніпра і Дніпропетровській області стали вище.
Так, за даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, підвищення цін торкнулося самих популярних продуктів харчування в період карантину:
- продукти борщового набору;
- борошно;
- крупи;
- масло (вершкове масло і соняшникове);
- молочні вироби;
- свинина;
- мед, лимон, імбир.
У НБУ також зазначають, що зростання цін на продукти харчування в Україні є, нехай і повільніше, ніж раніше. Так, за даними звіту споживчих цін НБУ, подорожчання окремих товарів в березні-квітні зумовили кілька факторів. По-перше, ажіотажний попит. По-друге, звуження пропозиції через введення карантинних заходів і закриття продовольчих ринків. Також мало місце деяке ослаблення гривні.
За період з 27 березня по 2 квітня ціни зросли так:
- хлібні вироби – на 4,2%;
- борошно – на 12,1%;
- риба – на 3,2%;
- молоко – на 2,7%;
- сир – на 1,5%;
- рослинне масло – на 2,5%;
- мед – на 2,2%;
- гречана крупа – на 21%;
- лимони та апельсини – на 39,1% і 14,6% відповідно;
- капуста білокачанна – на 25,4%;
- цибуля ріпчаста – на 37,8%;
- картопля – на 9,6%;
- часник – на 23,2%.
Незважаючи на те, що ціни на базові продукти стали вище, ажіотаж в супермаркетах міста все ще триває. Продукти борщового набору, крупи, макаронні вироби і деякі овочі все з такою ж стрімкою швидкістю залишають прилавки супермаркетів Дніпра.