Середа, 18 Вересня

29 серпня, за юліанським календарем, Православна Церква молитовно вшановує одну із сумних подій в християнській історії – Усікновення глави Хрестителя і Предтечі Господнього Іоанна.

Як розповідає Євангеліє голову Іоанну Предтечі відсікли за бажанням дочки нечестивої Іродіади – Саломії, яка так підкорила царя Ірода своїм зухвальним танцем, що той пообіцяв виконати будь-яку її примху. Дівчина, за порадою своєї матері, попросила голову пророка. Сама ж Іродіада зробила це навмисно, адже Іоанн викривав її та царя за їх незаконний шлюб.

Ця подія породила в народі низку забубонів. «Дніпро Регіон» розповість, чи можна вживати продукти круглої форми на Усікновення?

Доволі часто можна почути, що на свято Усікновення глави Хрестителя і Предтечі Господнього Іоанна не можна їсти продукти круглої форми, чи використовувати ножі під час приготування їжі. Проте такі твердження є лише вигадками, які хоча, імовірно, виникли через особливу повагу до Івана Хрестителя. Християнам не потрібно надавати їм якогось особливого значення. Адже ніде у канонах Церкви про це не вказується. Тому вживати на трапезі такі овочі та фрукти як кавуни, помідори, яблука, тощо – можна.

Єдине про що говорить нам устав цього дня – це строгий піст, а тому вживати непісні продукти, будь-якої форми, у тому числі і круглої не можна.

Проте мета цього одноденного посту – нагадати нам до чого може призвести гріх черевоугодництва та пристрасть до п’янких напоїв.

Адже як відомо, що саме після банкету і сталось вбивство святого Іоанна. З приводу цього існує ще один міф, який говорить, що цього дня не можна ані сміятись, ані веселитись.

У дні посту Церква забороняє влаштовувати святкування та різні веселощі, але вона не говорить, що потрібно сумувати як 29 серпня, так і в інші постові дні.

Як же провести цей день християнину? Відповідь доволі проста: у молитві до святого пророка Іоанна. Адже він постійно стоїть перед престолом Господнім і молиться за усіх нас. Також Предтеча Іоан є прикладом для кожного віруючого. За своє подвижницьке життя сам Господь назвав його найбільшим серед усіх кого, народжували жінки (Лк. 7, 28). Тому достойно вшанувати цього великого угодника Божого, ми можемо лише уберігши свою душу і серце від гріха, а не дотриманням пустих забубонів.

Джерело

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: