Четвер, 16 Травня

Серед дієтологів та інших фахівців у сфері ЗОЖ йдуть дискусії через арахісову пасту. Суперечки точаться навколо співвідношення компонентів продукту. Цей смачний десерт складається із рослинного жиру, отриманого з бобів арахісу. Найчастіше його вживають із сендвічами, бутербродами.

«Дніпро Регіон» розповість про склад і харчову цінність арахісової олії, корисні властивості та кому не можна вживати цей продукт.

Харчова цінність і склад арахісової пасти

Хімічний склад, харчова цінність визначає корисні властивості арахісової олії. Продукт на 99,9% складається з жиру та 0,1% води. У ньому відсутні білки, вуглеводи. У 100 г удвічі перевищено добову потребу жирів. Солодощі висококалорійні, в 100 г – 899 ккал.

Інші речовини у складі:

  • вітаміни – холін (B4), токоферол(E), філлохінон (K);
  •  мікроелементи – залізо, цинк, фосфор;
  •  насичені та ненасичені жирні кислоти – стеаринова, пальмітинова, олеїнова, лінолева, омега-6 та інші;
  •  антиоксиданти.

Залізо забезпечує нормальний рівень гемоглобіну та доставку кисню до кожної клітини. Цинк регулює гормональне тло, цей елемент необхідний засвоєння вітаміну E. Фосфор є профілактикою захворювань опорно-рухового апарату.

Антиокіданти попереджають старіння, ДНК-поломки. Вітамін E зміцнює мембрани клітин, не дає їм руйнуватися, підвищує стійкість організму у разі кисневої недостатності.

Продукт показаний далеко не всім людям. Якщо людина здорова, не має хронічних захворювань внутрішніх органів, від вживання олії буде лише користь. У разі серйозних патологій від пасти краще відмовитися, щоб уникнути ускладнень.

Корисні властивості арахісової пасти

Наскільки користь арахісової олії виправдовує себе, питання спірне. Якщо ласощі є в міру, у невеликих кількостях, це буде лише плюсом, особливо для молодого організму, що росте. Продукт поповнює витрати енергії у дітей, підлітків, людей, які ведуть активний спосіб життя. У школярів, студентів підвищує розумові здібності.

Арахісова паста зміцнює захисні сили імунітету, допомагає протистояти вірусним інфекціям у холодну пору року.
Чинить лікувальну дію на органи травного тракту. Діє як жовчогінний засіб при застої в жовчному міхурі. Має ранозагоювальні та протизапальні властивості. При гастриті зменшує вираженість симптомів, жир захищає запалену слизову оболонку від агресивного впливу соляної кислоти (шлункового соку).

Чим ще корисна арахісова паста:

  • стабілізує артеріальний тиск;
  •  не впливає на рівень цукру в крові, тому можна вживати при цукровому діабеті;
  •  має детоксикаційну дію, виводить токсичні речовини з печінки, є профілактикою цирозу;
  •  знижує поріг згортання крові, сприяє розсмоктуванню гематом;
  •  благотворно впливає на центральну нервову систему;
  •  врівноважує психоемоційний стан;
  •  загоює рани на шкірі інфекційного та травматичного походження;
  •  знижує ризик розвитку очних хвороб – глаукома, катаракта.

Кому не можна вживати арахісову пасту

Крім корисних властивостей арахісова паста має протипоказання:

  1. Через високий вміст жиру продукт протипоказаний людям із запущеними формами атеросклерозу (закупорка кровоносних судин холестериновими відкладеннями). Надлишок омега-6 може спровокувати інфаркт чи інсульт.
  2. Не можна вживати пасту при вираженому ожирінні.
  3. Не можна вживати арахісову  пасту при цукровому діабеті 2 типу (інсуліннезалежному).
  4. Незбалансоване співвідношення ненасичених жирних кислот може спричинити загострення хронічної серцевої недостатності.
  5. Арахісова паста входить до списку найбільш алергенних продуктів. Її заборонено давати малюкам віком до 2 років, а також старшим дітям, схильним до харчової алергії.
  6. Не варто включати до раціону при індивідуальній непереносимості.

Як вживати арахісову пасту, щоб отримати користь:

Щоб користь арахісової пасти для організму була максимальною, потрібно дотримуватися рекомендацій щодо його застосування:

  •  не вживати натщесерце;
  •  не вживати в їжу зі строком придатності, що минув;
  •  їсти не щодня, по можливості чергувати з іншими пастими – горіховою, мигдальною;
  •  не використовувати у чистому вигляді – намазати на тост, булочку, фрукти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: