П’ятниця, 3 Травня

2 червня церква вшановує пам’ять мучеників Фалалея, Олександра і Астерія. 2 червня року також відзначається народне свято, відоме як Тимофій Грядочник. Чому в цей день обов′язково потрібно перерахувати гроші та про інші прикмети та заборони дня розповість «Дніпро Регіон».

2 червня Свята Церква шанує пам’ять мучеників Фалалея, Олександра і Астерія

У час царювання Нумеріана (283–284) імператор міста Егеї звелів воїнам розшукувати християн. До нього привели Фалалея, 18-річного білявого юнака. На питання правителя Фалалей відповідав: “Я християнин, родом з Лівану (Сирія). Батько мій був воєначальником, а мати звуть Ромилією. У мене є брат у сані іподиякона. Під час гоніння на християн у Лівані я був приведений до правителя Тиверія, але ледве уникнув страти. Тепер стою перед судом, роби зі мною, що хочеш».

Лютий правитель наказав двом катам Олександру та Астерію просвердлити гомілки мученикові, просмикнути в отвір мотузку і повісити вниз головою. Проте кати з Божого промислу, пощадили святого, і просвердлили обрубок дерева, який повісили замість мученика. Коли правитель побачив, що його обдурили, то наказав жорстоко бити Олександра та Астерія, які також сповідали себе християнами та прославили Бога. Імператор наказав негайно відсікти їм голови. Тоді правитель двічі намагався сам виконати страту – просвердлити гомілки святому, але Божа благодать не допускала його, і він у безсиллі наказав утопити святого Фалалея.

Слуги, що повернулися, доповіли правителю про скоєну ними страту, але раптово, коли вони ще не закінчили промову, з’явився святий Фалалей у білому одязі. Всі довго перебували в нерозумінні, нарешті правитель сказав: “Дивіться, цей чарівник зачарував навіть море”. Тоді один із наближених, волхв Урвікіан, порадив правителю кинути мученика на поживу звірам, але ні люта ведмедиця, ні голодні лев і левиця не торкнулися святого, але смиренно припали до його ніг. Бачачи те, що відбувалося, народ почав голосно кричати: “Великий Бог християнський. Бог Фалалея, помилуй нас!”

Натовп схопив Урвікіана і кинув його звірам, які відразу розтерзали волхва. Нарешті правитель наказав убити мечем святого мученика. Святого о відвели на місце страти, що називалося Єгеї, де він помолився Богові і схилив голову під меч. Це сталося 284 року. Мощі святого мученика Фалалея знаходяться в храмі святого Агафоніка в Константинополі і творять багато чудес. Святий мученик Фалалей як лікар, який безоплатно лікував хворих, названий Церквою безсрібником і закликається у молитвах над хворими в таїнстві Єлеосвячення та при освяченні води.

2 червня 2023 року також відзначається народне свято, відоме як Тимофій Грядочник. Цей день пов’язаний з пам’яттю про Святого Тимофія, князя Псковського, і благочестивого князя Нальшанського Довмонта (Доманта). Назва “Грядочник” була дана святу через його збіг з періодом активних робіт на городах, які проводяться в цей час.

2 червня за народною прикметою, потрібно було висаджувати огірки. Робилося це, по можливості, таємно.

Приховували цей процес не тільки від сусідів, але навіть від домочадців, які не брали участь в садово-городніх роботах. Особливо таїлися при посадці першої гряди. Перший огірок не вживали в їжу, а закопували на городі, щоб урожай був хорошим. Вважали, що якщо хтось недоброзичливим поглядом підгляне посадку огірків, то буде багато жовтих і висохлих завчасно стебел.

Обов’язково 2 червня перераховували всі гроші в будинку. Вірили, що так можна було залучити фінансовий достаток.

Що не можна робити 2 червня

  1. Не можна 2 червня сваритися з ким-небудь. Можна залучити неприємності на довгий час.
  2. Не можна 2 червня розповідати сон, побачений напередодні.
  3. Не можна 2 червня позичати гроші. Вірили, що можна залишитися самим у боргах.

Прикмети на 2 червня

  • Якщо багато шишок на ялинах, то до хорошого врожаю огірків.
  • Якщо жаби активно квакають в цей день, то буде багато огірків.
  • Якщо бджоли сердито жалять, то до дощу.
  • Якщо 2 червня дощ, то 3 грудня сніг буде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: