Взимку ми намагаємось заповнити запас вітамінів за допомогою сезонних продуктів. І журавлина є однією з найпопулярніших ягід. Проте, потрібно враховувати як загальновідомі корисні властивості, а й протипоказання. У яких випадках варто відмовитись від журавлини, розповість Дніпро Регіон.
Види журавлини та їх властивості
- Свіжа ягода, у якій зберігається максимум речовин, закладених природою.
- Морозиво журавлина втрачає частину своїх природних властивостей.
- Сушена ягода є концентратом всіх природних речовин.
- Зацукрована журавлина може становити підвищений ризик для людей, яким потрібно контролювати кількість споживаного цукру.
Протипоказання до вживання журавлини
Цю ягоду потрібно їсти з певними обмеженнями або взагалі від неї відмовитись за наявності наступних проблем зі здоров’ям:
- схильність до алергічних реакцій;
- цукровий діабет, особливо інсулінозалежний;
- порушення у роботі травної системи, здуття живота, часта діарея;
- підвищена кислотність шлункового соку, виразкова хвороба, гастрити;
- непрохідність жовчовивідних шляхів та хвороби печінки;
- каміння в нирках, сечовому та жовчному міхурі, а також схильність до їх утворення.
Перш ніж вводити журавлину в свій раціон на постійній основі, потрібно обов’язково проконсультуватися з дієтологом, сімейним або лікарем.