Пропонуємо простий перевірений роками рецепт святкової паски на опарі. Цим рецептом поділився відомий кондитер Євген Клопотенко, повідомляє Дніпро Регіон
ІНГРЕДІЄНТИ
750-800 г пшеничного борошна
Вершкове масло дістаньте з холодильника, вона має стати кімнатної температури. Родзинки добре помийте, викладіть на паперовий рушник, а іншим шматком промокніть. Вони мають бути сухими. Приготуйте опару. Нагрійте в сотейнику 220 мл молока 2,5% до 30-35 градусів та покришіть у нього 25 г живих дріжджів. Добре перемішайте до їх розчинення. Краще це робити руками, щоб переконатися у відсутності грудочок. Радимо використовувати молоко не менше 2,5% жирності, за бажанням беріть 3,2%. Можна використовувати й сухі дріжджі, але почитайте на етикетці інформацію щодо пропорції.
![В теплое молоко покрошите «живые» дрожжи](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_1.jpg?v=1585742216)
Додайте 1 ст. л. цукру та ще раз перемішайте, щоб цукор теж розчинився. Накрийте чистим рушником або харчовою плівкою та залиште в теплому місці на 20 хвилин, щоб дріжджі почали працювати.
![Добавьте сахар](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_2.jpg?v=1585742251)
Опара має збільшитися у два рази, а потім додайте в неї одне яйце та один жовток.
![Добавьте желток](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_3-1.jpg?v=1586180319)
Всипте 225 г цукру, 10 г ванільного цукру та дрібку солі.
![Добавьте сахар](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_4-1.jpg?v=1586181029)
Додайте 100 г розм’якшеного вершкового масла 82,5% та 2 ст. л. сметани 20%. Добре перемішайте все віничком. Можете використовувати кухонну машину з насадкою «Віничок» на середніх обертах.
![Добавьте масло и сметану](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_5-1.jpg?v=1586181095)
Натріть цедру апельсина на дрібній тертці, не зачіпаючи білу частину та додайте до суміші з опарою.
![Добавьте цедру апельсина](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_6.jpg?v=1585742358)
Вичавіть сік половини апельсина і теж додайте в опару. Другу половину апельсина відкладіть, нам знадобиться сік для апельсинової глазурі.
![Выдавите сок половины апельсина](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_7.jpg?v=1585742393)
Добре перемішайте віничком, щоб сік і цедра рівномірно розподілилися.
![Хорошо перемешайте венчиком](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_8.jpg?v=1585742419)
Додайте 750-800 г борошна та перемішайте тісто лопаткою до однорідності. Кількість борошна залежатиме від того, якого розміру яйця ви використовували. Для випічки ми завжди беремо з позначкою С1.
![Добавьте муку](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_9.jpg?v=1585742443)
За бажанням додайте до великодньої випічки міцний алкоголь: коньяк, ром або віскі (25 мл). Це надасть їй особливого аромату.
![Добавьте крепкий алкоголь](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_10.jpg?v=1585742471)
Вимісіть м’яке тісто. Бажано вимішувати тісто приблизно протягом 10 хвилин, так воно буде більш однорідним. Можете скористатися кухонною машиною з насадкою «Гак». Тісто не повинно липнути до рук. Сформуйте з нього кулю та викладіть у велику глибоку миску, змащену соняшниковою олією. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину для підйому. Тісто має збільшитися в об’ємі у 2-3 рази. Обімніть тісто та знову сформуйте кулю. Ще раз залиште для підйому на 40 хвилин, щоб отримати повітряну та легку паску.
![Вымесите мягкое тесто](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_11.jpg?v=1585742518)
Потім знову обімніть тісто та вмісіть у нього 100 г родзинок.
![Вмесите в тесто изюм](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_12.jpg?v=1585742546)
Робіть це так, аби їх не було на поверхні тіста, і вони не пригоріли під час приготування паски. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів у режимі конвекції.
![Изюм не должен быть на поверхности](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_13.jpg?v=1585742618)
Наповніть паперові або металеві форми тістом, але лише на 2/3 об’єму. Якщо використовуєте металеві форми, попередньо застеліть дно форми пергаментом, а потім змастіть його та стінки форми вершковим маслом.
![Наполните формы тестом](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_14.jpg?v=1585742647)
Залиште форми в теплому місці, накривши рушником, щоб тісто підійшло до країв форми. Випікайте паски в духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 20-35 хвилин в залежності від розміру форм. Використовуйте режим конвекції чи верхнього та нижнього нагріву. Перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою.
![Оставьте формы в теплом месте](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_15.jpg?v=1585742693)
Готові паски повністю остудіть і прикрасьте апельсиновою глазур’ю. Для цього в сотейник всипте 200 г цукрової пудри, додайте сік половини апельсина та добре перемішайте. Отриману цукрову масу нанесіть на паски та прикрасьте декоративною посипкою.
![Украсьте глазурью](https://klopotenko.com/wp-content/uploads/2020/04/Paska-na-drozzah_16.jpg?v=1585742717)
Готувати – це просто!