Сумський національний аграрний університет та ПрАТ «Ічнянський завод сухого молока та масла» запускають лінію виробництва молока А2 для продажу торговельних мережах України, передає Дніпро Регіон.
Такі лінії вже працюють у Новій Зеландії, Китаї, США та Австралії, повідомляє пресслужба СНАУ.
Зауважується, що основна відмінність молока А2 від звичайного молока А1 полягає у тому, що воно містить інший вид амінокислот, які не викликають побічних алергічних реакцій та порушень травлення в організмі людини.
«В Україні, попри досить сумну ситуацію з алергією серед дітей таких ліній нема. Відтак батьки дітей, які не перетравлюють звичайне коров’яче молоко або мають на нього алергію, змушені переходити на дороговартісні безлактозні суміші чи купувати козяче молоко у домашніх господарствах, нехтуючи вимогами санітарної безпеки», – йдеться в повідомленні.
За даними наукових досліджень, які були проведені в Сумському НАУ, розведення певних порід корів дає можливість отримувати безпечне та легко засвоюване молоко А2. Такими, наприклад, є корови лебединської породи, які визнані національним надбанням.
«Лебединська порода корів несе в собі багато генотипів із фракцією бета-казеїну А2. Виділення тварин з таким генотипом дозволить видоювати безпечне, гіпоалергенне молоко. При цьому селекційно немає жодних проблем у виділенні генотипу А2. У Сумському НАУ є все необхідне для цього обладнання», – розповів ректор СНАУ, доктор сільськогосподарських наук Володимир Ладика.
На даному етапі технічні умови для нового продукту повністю розроблені і проходять фінальну стадію рецензування. Тож невдовзі молоко А2 можна буде купити в українських крамницях.