Міністерство закордонних справ України подало номінаційне досьє «Культура приготування українського борщу» для включення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, повідомляє Дніпро Регіон.
Заявка являє собою досьє, яке складається з понад 700 сторінок доказів того, що борщ походить з України та широко споживається по всій країні.
Ініціатором офіційного визнання борщу українською національною стравою виступив шеф-кухар Євген Клопотено.
“Коли ви заходите в ресторан за кордоном, то швидше за все в меню ви побачите “Борщ (російський суп)”. Коли я дізнався про це, зрозумів, що треба захищати борщ, бо мова не просто про їжу, а про культурної ідентифікації нації. У жовтні 2020 року борщ був внесений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, а 30 березня Україна подала заявку до ЮНЕСКО для визнання борщу українською стравою вже на світовому рівні”, – зазначає голова ГО “Інститут культури України”, шеф-кухар Євген Клопотенко.
Українське номінаційне досьє складається з понад 700 сторінок документальних доказів того, що борщ походить з України, він тісно переплетений з українською культурою в таких речах, як, наприклад, весільні та похоронні традиції, та широко споживається по всій країні.
Розгляд заявки триватиме два роки. Продовж цього часу Україна має продемонструвати, що борщ є цінністю для всієї країни, проводити Фестивалі борщу та ТВ-шоу про борщ, створювати Борщові вулиці та встановлювати пам’ятники борщу, пояснює Клопотенко.
Нагадаємо, раніше ми писали, що Німеччина підтримала відкриття ринку землі в Україні.