Як свідчить моніторинговий звіт Єврокомісії, з грудня 2018 року по листопад 2019 Україна експортувала сільськогосподарських продуктів до Європейського Союзу на 7,3 млрд євро і залишається в трійці найпотужніших експортерів цього сегменту, передає Дніпро Регіон з посиланням на Урядовий портал.
Для порівняння, це на 36% більше, ніж за аналогічний період 2017-2018 років. Таким чином, Україна опинилася серед головних експортерів продукції АПК слідом за США (12 млрд євро) та Бразилією (11,7 млрд євро) і випередивши Китай на 1,2 млрд євро.
Також Україна знову увійшла в трійку лідерів серед виробників овочів і фруктів у Східній Європі. Вона посідає третє місце в регіоні з виробництва яблук. А серед виробників черешень та смородини ми увійшли в трійку світових лідерів . У період з 2016 до 2019 року експорт українських свіжих фруктів зріс вдвічі — з 40 до 80 тис. тонн (за данними європейського статистичного довідника-2020 «Найважливіші європейські ринки з точки зору Fruit Logistica»). Найбільш експортуємі позиціїї — це яблука та кавуни серед фруктів і цибуля (майже в півтори рази — з 14 до 20 тис. тонн) серед овочів.
Вражають своїми цифрами темпи зростання експорту таких товарів, як капуста (+2001,9%), свинячий жир та жир птиці (+409%), ячмінь (+204,8%), овес (+125,5%), яйця (+229,8%), соєва олія (+165,8%), коренеплоди (+115,8%). (За даними Мінекономіки за 10 міс. 2019 р.)
Серед товарів з більшою доданою вартістю — молюски (заморожені, копчені і т.п. – +389,5%); варення, джеми, желе, мармелади (+226%); молочні продукти (маслянка, вершки, йогурти, кефіри, згущене молоко тощо + 203,3%); екстракти, есенції, концентрати кави, чаю, цикорію (+377,5%). Зросли обсяги експорту масла та олій (+67,8%); готових виробів з зерна (пластівці, +65%); круп (+37,3%); хлібобулочних кондитерських виробів (+26,7%); макаронних виробів (+14,68%), приготованих овочів (консерви без оцту, +65%), цукру (+41,6%), меду (+24,3%). Серед інших категорій зріс експорт квітів (+86,9%).