Восени добре, приходячи додому, пообідати смачним, густим, зігріваючим супом.
Час приготування: 1 година
Взимку добре, приходячи додому, пообідати смачним, густим, зігріваючим супом.
Гороховий суп – саме такий. Це один з найсмачніших зимових супів, разом із борщем та гарбузовим супом-пюре.
Зараз я розповім Вам, як правильно варити гороховий суп, який входить до списку наших найулюбленіших перших страв.
На 3 л води:
- 2 склянки гороху;
- 3 середні картоплини;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 2-3 столові ложки олії;
- 1 столова ложка солі без гірки чи за смаком;
- 1-2 лаврових листи;
- Десяток перців горошком;
- Зелень свіжа чи заморожена;
- За бажанням – 200-300 г м’яса, реберець чи копченостей.
Приготування
Пісний варіант горохового супу смачний та поживний без м’яса. Але із шматочками свинини, реберцями чи обсмаженою грудинкою суп ще смачніший. Якщо варите із м’ясом, треба спочатку його сполоснути та проварити у невеликій кількості води до закипання, тоді першу водцу злити і набрати нової. Горох промити, додати до м’яса та варити разом на середньому вогні під зсунутою убік кроишкою, щоби не збігало – горох має звичку пінитися під час варіння, тож час від часу знімайте шумовкою піну.
Поки м’ясо із горохом варяться – десь хвилин 35-40 – підготуймо йнші інгредієнти. Очищуємо овочі. Цибулю дрібно ріжемо та обсмажуємо на олії 2-3 хвилини, помішуючи, до легкої прозорості. На цьому етапі разом із цибулею можна обсмажити копчену грудинку чи шинку, нарізану дрібними шматочками.
Тоді додаємо до цибулі терту моркву та продовжуємо обсмажувати ще кілька хвилин, до м’якості.
Картоплю ріжемо кубиками та додаємо до супу тоді, коли м’ясо та горох вже майже готові, тобто стають м’якими. Солимо суп.
Варимо із картоплею хвилин 5-7, тоді викладаємо до каструлі засмажку з моркви та цибулі. Вона миттєво надає супу гарного золотистого кольору.
Проваривши ще 3-4 хвилини, кладемо до супу спеції та зелень. Іще пара хвилин – і смачний гороховий суп готовий.
Подавати гороховий суп смачно із сухариками, які можна насипати просто до тарілки, або із житнім хлібом. Пшеничний також підійде.
Якщо наступного дня суп загус і перетворився на горохове пюре – долийте кип’яченої води, добре розмішайте та перекип’ятіть суп.