Мариновані білі гриби та перець з морквою, консервовані помідори та огірки, домашні кетчупи й аджика – цього року українці збільшили площі під домашньою городиною. Частину врожаю вдалося зберегти: законсервувати, засолити чи заморозити. Деякі закрутки із власноруч вирощених овочів та фруктів потрапили на новорічний стіл, повідомляє «Дніпро Регіон».
«Найбільше цього року закрутила білих грибів – близько 20 літрів. Гриби ставила на святковий стіл разом із салатом з маринованого перцю з морквою. Також кожен стіл у нас обов’язково прикрашають консервовані помідори-чері. Оскільки ще син у мене служить, то постійно передаю і йому смачненьке разом із власною консервацією. Він любить огірочки, то шлю закрутки з ними», – розповідає Марія Демчук із с. Старосілля, Волинської області.
Усе це стало результатом кількох масштабних програм цього року, в межах яких українців мотивували вирощувати городину на присадибних ділянках. Одна з таких – кампанія “Посій насіння з МХП”. Починаючи з лютого 2022 року, десятки тисяч родин в 11 областях отримали набори насіння для вирощування овочів. Туди увійшли такі культури: буряк, щавель, редис, огірок, кабачок, морква та матіола. Загалом команда благодійного фонду “МХП – Громаді” роздала 114 800 пакунків насіння.
“Війна завжди тягне за собою продовольчу кризу. Через розірвані логістичні ланцюги, окуповані території, знищені підприємства, заміновані чи взагалі непридатні для вирощування будь-яких культур поля. Тому 2022 року ми зі ще більшим завзяттям продовжили наш проєкт “Посій насіння з МХП”. Тогоріч він набув нового значення – в прямому сенсі допомогти нагодувати людей. У результаті, за попередніми підрахунками, нашим насінням вдалося засіяти понад 310 га від Волинської до Дніпропетровської областей”, – коментує Тетяна Волочай, директорка благодійного фонду.
З цієї площі вдалося зібрати понад 11 тонн врожаю. Тоді команда благодійного фонду пішла далі й вирішила допомогти українцям зберегти зібрані продукти – у такий спосіб домогосподарства отримали якісні кришки для закруток.
Найбільше, за внутрішнім опитуванням учасників кампанії, родини робили закрутки з огірками. На другому місці йшли помідори, кабачки. Ще багато консервували соків та різноманітних соусів.
«У часи моєї молодості все закривалося скляними кришками, потім з’явилися капронові, а металевими користуємося недавно, але вони для нас незамінні. Ті, що від Фонду отримуємо, всі сусіди хвалять, ні в кого нічого не позривало. Ними закриваємо консервовані огірки у кетчупі, зараз ось дуже хвалять кабачки, мариновані у соусі. Онукам-правнукам найбільше смакують компоти, старшим до вподоби лечо й огірочки, сік томатний теж не застоюється», – додає Марина Піддубна з с. Оляниця Вінницької області.
«Насіння, яке отримуємо від Фонду завжди має хорошу схожість. Закруток багато робимо і тими кришками зокрема, що видають. Гарно тримають. Ними закатую свої фірмові кетчупи та аджики, їх ще дітям у Київ передаю. Чекатимемо насіння і 2023 року, бо редьку першою в парнику сіємо, разом із нею і перші вітаміни споживаємо. Рясна завжди: і кругла, і продовгувата з білими носиками. Вдячні за турботу про нас», – наголошує Катерина Коваль із с. Моринці, Черкаської області.
2023 року проєкт продовжиться. Планується підтримати на 40 тисяч більше домогосподарств ніж торік – 155 330. Українці зможуть отримати насіння таких городніх культур: буряк, редиска, петрушка, кабачок, морква, огірок, а також суміш патріотично забарвлених синьо-жовтих айстр.