Хурма – це тропічна культура, батьківщиною якої є Китай. В теперішній час хурму вирощують і в Україні. У світі налічується більше ніж 1500 сотень видів цієї рослини.
Кому корисно вживати хурму
Хурма багата на вітаміни, особливо А, С і В; а також на мікроелементи: йод, залізо, кальцій, калій, фосфор, марганець, магній.
Хурма корисна для профілактики:
- авітамінозу, залізодефіцитної анемії, при цинзі;
- завдяки високому вмісту йоду в хурмі, знижується ризик захворювань щитовидної залози, потрібно з’їдати всього 2 плоди на добу;
- впливає на роботу шлунково-кишкового тракту при виразковій хворобі;
- хвороби печінки і нирок;
- антибактеріальні властивості допомагають боротися з патологічно кишковою флорою;
- при захворюваннях серця і судин;
- Знижується ризик атеросклерозу;
- а сечогінний ефект ягоди допомагає знімати набряки, що утворилися із-за поганої роботи серця;
- рекомендується як засіб для загального оздоровлення;
- відновлення нервової системи і всього організму.
Кому не бажано вживати хурму
- Людям, які страждають на діабет та мають порушення роботи підшлункової залози, вживати хурму не можна, в ягоді близько 25% сахарози.
- Дітям до 3-х років давати хурму не можна, із-за вмісту таніну, який надає ягоді терпкий смак. Найбільше його в шкірці, тому перед вживання рекомендується знімати шкірку. Також таніни можуть заважати травному процесу.
- Людям, які страждають на запори та геморой, необхідно з обережністю їсти цю ягоду. При переїданні хурма може викликати і зворотний ефект – пронос і блювоту.