П’ятниця, 22 Листопада

Влітку їсти в’ялену або сушену рибу дуже небезпечно, через те, що вона може викликати серйозне харчове отруєння. В першу чергу тому, що в ній може міститися ботулізм. Про це повідомляє Дніпро Регіон.

Яка риба влітку найнебезпечніша, розповіли на сторінці Центру громадського здоров’я в Facebook.

Як відзначають фахівці, в літню пору сушена і в’ялена риба користується особливим попитом. І одночасно з цим різко починає зростати число отруєнь цим продуктом. Деякі такі отруєння закінчуються сумно – смертю пацієнта. У такій рибі часто є бактерії й при спеці вони розмножуються катастрофічно швидко.

“Ботулізм – це харчова інтоксикація, яка з’являється після вживання продуктів, в яких є ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) і при неправильних умовах зберігання або транспортування. В’ялена і сушена риба часто стає “домом” для розмноження токсинів”, – пояснили медики та назвали причини.

  • Така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксини гинуть тільки при кип’ятінні протягом 10-15 хвилин
  • Риба може бути заражена в природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або річковий мул
  • Соління такої риби відбувається вже після появи токсину, а сіль не вбиває токсин. Вона може тільки трохи загальмувати процес розмноження токсинів.
  • Споживачеві невідомо про умови зберігання або транспортування: довге зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари.

Як відзначають медики, якщо вам захочеться побалуватися в’яленою або сушеною рибкою на пляжі або купити такий продукт на стихійному ринку – згадайте ці рекомендації та купіть перевірені продукти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: