П’ятниця, 3 Травня

Взимку не хватає вітамінів, тому актуальним стає питання, як виростити мікрозелень вдома:

  • правила вирощування мікрогріну;
  • корисні властивості;
  • культури для висівання.

Дніпро Регіон познайомить вас й найбільш важливими моментами щодо вітамінної грядки на вашому підвіконні.

Що таке мікрозелень

Цей тренд на сьогодні є одним з найпопулярніших в кулінарії та здоровому харчуванні. І справа не просуванні або рекламі, а в дійсній користі мікрогріну. Він являє собою молоді паростки різних рослин, які можна використовувати для приготування страв після появи двох справжніх листочків. На різницю від пророщеного насіння, яке застосовують в їжу цілком з корінцем, в мікрозелені беруть лише листя і частку стебла.

Чому мікрогрін є скарбницею вітамінів

Фахівці вважають, що саме молоді паростки максимально насичені корисними речовинами, необхідними для їх подальшого росту. Крім того, кожна культура має свої властивості:

  • Базилік багатий на вітамін C та ефірні олії, а також сприяє покращенню травлення;
  • Кінза містить вітаміни груп B і C, корисні мікроелементи, крім того, гарно впливає на серцево-судинну систему;
  • Горох – джерело вітамінів груп A, B, C, T, PP, а також мікроелементів;
  • Гречка має в своєму складі рутин, здатний зміцнювати стінки судин, і фолієву кислоту, яка укріплює імунітет.
  • Крес-салат багатий вітамінами груп B, D, E, PP, а також на фосфор, йод, залізо, магній.
  • Соняшникі чудовим джерелом рослинного білку, амінокислот, вітамінів, антиоксидантів.
  • Буряк має властивості природного енергетика, зміцнює імунітет, поліпшує травлення, містить багато корисних речовин.
  • Капуста містить вітамін C, каротин, природну клітковину, тому добре впливає на травлення, імунну систему, загальний тонус.

Це найбільш популярні види мікрогріну, ви ж можете обрати рослини за власними побажаннями.

Варіанти вирощування мікрозелені вдома

Зараз пропонуються готові набори, які коштують недешево. Втім, ви легко можете виростити мікрозелень самотужки. Існує два основних способи – в ґрунті та без нього.

1.Вирощування мікрогріну в ґрунті

  • Підготуйте насіння, замочивши велике на декілька годин у воді, з дрібним цього можна не робити.
  • Візьміть пластиковий або керамічний лоток глибиною десь 7 см (якщо в ньому є отвори, вистеліть на дно вологу тканину або паперовий рушник); засипте ґрунтом приблизно на 5 см; поставте в піддон.
  • Розподіліть насіння по поверхні, злегка приснувши долонею; прикрийте тонким шаром ґрунту; збризніть водою з пульверизатора.
  • Лоток поставте в теплому, гарно освітленому місці; поливайте по мірі підсушування ґрунту; у разі прохолоди в приміщенні, можна прикрити насіння плівкою до проростання.

2.Вирощування мікрогріну без ґрунту

    • Насіння підготуйте, помістивши у воду на декілька годин, якщо воно велике.
    • Лоток глибиною 7 см застелить марлею, тонкою тканиною або паперовими рушниками, зложеними в 6-8 шарів. Ретельно змочить водою основу.
    • Густо розсипте насіння поверхнею тканини або паперу, збризніть з пульверизатору, прикрийте плівкою и поставте лоток на піддоні у темне тепле місце до пророщування.
    • З появою перших паростків перенесіть лоточок до світла, змініть плівку і ретельно слідкуйте, що основа була завжди зволоженою.

Вже за 10-14 діб у вас з’явиться свіжа мікрозелень, яку краще зістригати гострими кухонними ножицями, а потім використовувати в салатах, перших та гарячих стравах, смузі чи як декор.

Нагадуємо, раніше ми розповідали про мильні горіхи: органічна побутова хімія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

0 0 голосів
Рейтинг статті

Раніше ми писали:

Дивіться ще

Підписатися
Сповістити про

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
wpDiscuz
0
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: