Взимку не хватає вітамінів, тому актуальним стає питання, як виростити мікрозелень вдома:
- правила вирощування мікрогріну;
- корисні властивості;
- культури для висівання.
Дніпро Регіон познайомить вас й найбільш важливими моментами щодо вітамінної грядки на вашому підвіконні.
Що таке мікрозелень
Цей тренд на сьогодні є одним з найпопулярніших в кулінарії та здоровому харчуванні. І справа не просуванні або рекламі, а в дійсній користі мікрогріну. Він являє собою молоді паростки різних рослин, які можна використовувати для приготування страв після появи двох справжніх листочків. На різницю від пророщеного насіння, яке застосовують в їжу цілком з корінцем, в мікрозелені беруть лише листя і частку стебла.
Чому мікрогрін є скарбницею вітамінів
Фахівці вважають, що саме молоді паростки максимально насичені корисними речовинами, необхідними для їх подальшого росту. Крім того, кожна культура має свої властивості:
- Базилік багатий на вітамін C та ефірні олії, а також сприяє покращенню травлення;
- Кінза містить вітаміни груп B і C, корисні мікроелементи, крім того, гарно впливає на серцево-судинну систему;
- Горох – джерело вітамінів груп A, B, C, T, PP, а також мікроелементів;
- Гречка має в своєму складі рутин, здатний зміцнювати стінки судин, і фолієву кислоту, яка укріплює імунітет.
- Крес-салат багатий вітамінами груп B, D, E, PP, а також на фосфор, йод, залізо, магній.
- Соняшникі чудовим джерелом рослинного білку, амінокислот, вітамінів, антиоксидантів.
- Буряк має властивості природного енергетика, зміцнює імунітет, поліпшує травлення, містить багато корисних речовин.
- Капуста містить вітамін C, каротин, природну клітковину, тому добре впливає на травлення, імунну систему, загальний тонус.
Це найбільш популярні види мікрогріну, ви ж можете обрати рослини за власними побажаннями.
Варіанти вирощування мікрозелені вдома
Зараз пропонуються готові набори, які коштують недешево. Втім, ви легко можете виростити мікрозелень самотужки. Існує два основних способи – в ґрунті та без нього.
1.Вирощування мікрогріну в ґрунті
- Підготуйте насіння, замочивши велике на декілька годин у воді, з дрібним цього можна не робити.
- Візьміть пластиковий або керамічний лоток глибиною десь 7 см (якщо в ньому є отвори, вистеліть на дно вологу тканину або паперовий рушник); засипте ґрунтом приблизно на 5 см; поставте в піддон.
- Розподіліть насіння по поверхні, злегка приснувши долонею; прикрийте тонким шаром ґрунту; збризніть водою з пульверизатора.
- Лоток поставте в теплому, гарно освітленому місці; поливайте по мірі підсушування ґрунту; у разі прохолоди в приміщенні, можна прикрити насіння плівкою до проростання.
2.Вирощування мікрогріну без ґрунту
-
- Насіння підготуйте, помістивши у воду на декілька годин, якщо воно велике.
- Лоток глибиною 7 см застелить марлею, тонкою тканиною або паперовими рушниками, зложеними в 6-8 шарів. Ретельно змочить водою основу.
- Густо розсипте насіння поверхнею тканини або паперу, збризніть з пульверизатору, прикрийте плівкою и поставте лоток на піддоні у темне тепле місце до пророщування.
- З появою перших паростків перенесіть лоточок до світла, змініть плівку і ретельно слідкуйте, що основа була завжди зволоженою.
Вже за 10-14 діб у вас з’явиться свіжа мікрозелень, яку краще зістригати гострими кухонними ножицями, а потім використовувати в салатах, перших та гарячих стравах, смузі чи як декор.
Нагадуємо, раніше ми розповідали про мильні горіхи: органічна побутова хімія.