20 дуже простих кроків приготування головного блюда великоднього столу для новачків, повідомляє Дніпро Регіон.
У наш час придбати паску на Великдень набагато простіше, ніж зробити її самому. Але для тих, хто вирішив спробувати зробити невід’ємний святковий атрибут самостійно, портал Depo.Запоріжжя підготував зрозумілу покрокову інструкцію з виготовлення пасок. Рецепт навряд чи здивує досвідчених господарок, але буде корисний новачкам у цій справі.
Отже, для 10-12 пасок треба взяти наступні продукти:
- Яйця – 10 штук
- Молоко – півлітра
- Масло вершкове або маргарин – 250 г
- Цукор – 0,5 кг
- Сметана – півстакана
- Олія соняшникова – півстакана
- Борошно – 1 кг
- Дріжджі сухі – 2 столові ложки
- Ванільний цукор – 5 г
- Готова глазур та посипка (за бажанням)
Крок 1
Борошно просіюємо. Змішуємо борошно та дріжджі. Трохи борошна можна лишити – й потім додавати його на кожному етапі замішування тіста, аби воно не липло до рук. Туди ж додаємо ванільний цукор.
Крок 2
Розбиваємо яйця, відокремлюємо жовтки від білків, виливаємо в окремі тарілки.
Крок 3
Тепле (але не гаряче!) молоко вливаємо у суміш борошна та дріжджів та перемішуємо.
Ми отримали тісто, до якого будемо поетапно додавати різні складові.
Важливо: після додавання у тісто кожного нового інгредієнту його треба знову ретельно перемішати.
Крок 4
За допомогою міксеру або блендеру збиваємо яєчні жовтки з половиною цукру до однорідної маси, вливаємо у тісто.
Крок 5
Масло треба розтопити на маленькому вогні або водяній бані. Воно має бути теплим, але не кипіти.
Крок 6
Яєчні білки збиваємо та додаємо до тіста.
Крок 7
Розмішуємо сметану з половиною цукру, додаємо до тіста.
Крок 8
Заливаємо до тіста соняшникову олію (лишити одну столову ложку).
Крок 9
Іноді у тісто додають родзинки, але, на думку нашої господині, цього краще не робити – роздинки “садять” тісто.
Крок 10
Ще раз вимішуємо тісто, кладемо у велику ємність (у кілька разів більшу за первісний обсяг тіста).
Крок 11
Бажано намазати тісто залишками олії, аби воно не підсохло.
Крок 12
Лишаємо тісто у теплому місці мінімум на 2 години. Серед способів створення теплого місця – загортання ємності у ковдру або встановлення її на іншу ємність із гарячою водою.
Крок 13
Поки тісто підходить, вмикаємо духовку. Ставити форми з пасками треба в добре розігріту пічку.
Крок 14
Якщо ви використовуєте не одноразові (паперові), а металеві форми, треба вирізати з пергаментного паперу коло такого ж діаметру, як і форма, і покласти його на дно.
Крок 15
Заливаємо тісто у форми приблизно на одну третину.
Крок 16
Ставимо в духовку. Пекти приблизно півтори години при температурі 180-220 градусів. Першу годину духовку краще не відкривати – тісто може “сісти”.
Крок 17
Дістаємо форми з готовими пасками.
Крок 18
Акуратно витягуємо паски з форм. Паперову можна просто обірвати, металеву краще взяти та трохи потрусити. Якщо паска не витягується, можна відділити тісто від стінки форми ножем.
Крок 19
Готуємо глазур. Можна приготувати лише з натуральних продуктів: збити яєчний білок з цукром. Але така глазур може вийти занадто рідкою, тому краще збивати білок з готовим порошком, який продається в магазинах.
Крок 20
Чекаємо, коли глазур трошки затвердіє, і посипаємо кондитерською посипкою.
Паски печуть за кілька днів до Великодня – на Страсному тижні. Згідно із канонами церкви, випікання пасок дозволяється в середу і четвер. Більшість віруючих вважають за краще готувати випічку в Чистий четвер,