Традиційно осінні холоди активізують початок сезону вірусних інфекцій та гострих респіраторних захворювань. Температура, нежить, кашель, погане загальне самопочуття спричиняють дискомфорт і значно погіршують працездатність. Серед природних засобів, які допоможуть зміцнити імунітет, чи не найкориснішими є продукти бджільництва. Інформаційний портал «Вощина» дізнався у експертів, що це за продукти і яка з них користь людині.
Натуральний мед і його цілющі властивості
Мед використовується людством як їжа та ліки з давніх давен. Це найвідоміший продукт, що виробляється бджолами. Існує безліч сортів меду, кожен з яких має свої особливості і відрізняється не тільки походженням, а й кольором, смаком, консистенцією. Загалом в складі меду налічується близько 400 компонентів, серед яких глюкоза, фруктоза, вітаміни Е, С та групи B, ферменти, мінеральні речовини (кальцій, бор та інші), органічні кислоти, білки та вода. Завдяки вмісту цих речовин мед є чудовим засобом для профілактики захворювань:
– шлунково-кишкового тракту;- органів зору;
– серцево-судинної системи;
– дихальної системи;
– селезінки та жовчного міхура.
Та не тільки медом можна відновлювати організм. Бджільництво пропонує багато корисних, але менш відомих продуктів.
Бджолиний пилок![Як покращити здоров’я за допомогою продуктів бджільництва: поради експертів](https://region.dp.ua/wp-content/uploads/2023/11/1-02-e1700756189126.jpg)
Бджолиний пилок – це найцінніше джерело для поповнення організму корисними амінокислотами. Щоб забезпечити дорослу людину добовою нормою цих речовин, достатньо вживати всього 30 грам пилку. Бажано робити це перед прийомом їжі — так він краще буде засвоюватися організмом. Виключення складають діти до 3 років, яким не можна приймати бджолиний пилок. Основні захворювання, для профілактики яких слід вживати продукт, пов’язані з селезінкою та печінкою. Існує практика лікування гепатиту за допомогою комплексних препаратів, що складаються із пилка та ще деяких продуктів бджільництва.
Перга![Як покращити здоров’я за допомогою продуктів бджільництва: поради експертів](https://region.dp.ua/wp-content/uploads/2023/11/1-03-e1700756279337.jpg)
«Бджолиний хліб», а саме так в народі називають пергу, є джерелом майже всіх груп вітамінів, а саме: А, B, С, D, Е та К. Крім вітамінів, в складі є білки, мікро- та макроелементи, зокрема калій, магній, залізо тощо.
Спеціалісти зазначають, що завдяки перзі в організмі людини відбуваються наступні процеси:
– незалежно від статі покращується репродуктивна функція;
– зміцнюється імунітет.
Також перга допомагає в лікуванні хвороб ШКТ та використовується в якості профілактичного засобу при здуттях та закрепах.
Прополіс![Як покращити здоров’я за допомогою продуктів бджільництва: поради експертів](https://region.dp.ua/wp-content/uploads/2023/11/1-04-e1700756312103.jpg)
Прополіс – речовина, що на дотик схожа на смолу, має характерний запах і насичений колір. «Бджолиний клей» укріплює не тільки вулик, а й людський організм. За допомогою прополісу лікують такі хвороби як гайморит, ангіна, нежить, виразки шлунка, шкіри, використовують в гінекології тощо.
В складі прополісу:
– бджолиний віск;
– смоли рослинного походження;
– ефірні олії;
– вітаміни групи А, B, С, Е;
– квітковий пилок;
– різноманітні амінокислоти тощо.
Маточне молочко![Як покращити здоров’я за допомогою продуктів бджільництва: поради експертів](https://region.dp.ua/wp-content/uploads/2023/11/1-05-e1700756341318.jpg)
Це дуже цінний продукт, що виробляється бджолами. Маточне молочко називають еліксиром молодості за те, що воно уповільнює старіння. Відбувається це завдяки наявності в складі продукту речовин, які посилюють обмінні та відновлювальні процеси в організмі, а саме:
– білки;
– жири;
– вуглеводи;
– вітаміни групи B та інші;
– ферменти;
– гормони тощо.
Маточне молочко застосовують, зокрема, для лікування гіпертонії, при перенавантаженнях, стресах, зниженому імунітеті, проблемах з ЖКТ. Продукт чудово засвоюється організмом і його можна давати всім віковим категоріям, а також вагітним та жінкам під час годування дитини.
Бджолиний віск![Як покращити здоров’я за допомогою продуктів бджільництва: поради експертів](https://region.dp.ua/wp-content/uploads/2023/11/1-06-e1700756372294.jpg)
Бджолиний віск відноситься до найкращих природних антисептиків. Завдяки своєму складу (а це понад 50 різноманітних компонентів, серед яких жири, ефірні олії, кислоти, мінерали, вітаміни тощо), він активно використовується в медицині та косметології. Віск і препарати з нього загоюють рани, знімають запалення зі шкіри. Натуральний бджолиний віск є складовою частиною найдорожчих косметичних засобів для тіла та волосся.
Бджолиний підмор![Як покращити здоров’я за допомогою продуктів бджільництва: поради експертів](https://region.dp.ua/wp-content/uploads/2023/11/1-07-e1700756392823.jpg)
Бджолиний підмор — це продукт, який дослідили та почали використовується в якості лікувального засобу відносно недавно. Після того, як бджоли завершили свій життєвий цикл, їх тіло продовжує являти собою джерело дуже цінних і надзвичайно корисних речовин. Серед них хітозан, гепарин, білок, вітаміни, меланін тощо.
На основі підмору виготовляють препарати, що здатні нормалізувати кров’яний тиск, знизити рівень холестерину в крові, покращити обмін речовин, роботу нирок, серця, судин, а також роботу ЖКТ, запобігти розвитку цукрового діабету.
«На основі продуктів бджільництва створено багато препаратів, що позитивно впливають на здоров’я людини. Їх можна вживати як окремо, так і в комплексі, — наголошує Ольга Ніконова, представниця компанії «Долина Меду». — Подібні засоби добре зарекомендували себе, зокрема, в якості ліків від респіраторних захворювань. Наприклад, під час пандемії ковіду гарно продемонстрував себе комплекс препаратів від нашого партнера — компанії «Медок». До його складу увійшли такі засоби, як фітоконцентрат з личинок воскової мол та продукти бджоловодства: маточне молочко і перга».
Бджоли з’явилися на Землі набагато раніше за людей. Вони досконалі у всьому, багато працюють і створюють безліч корисних продуктів. У нас є унікальна можливість скористатися цим багатством для покращення свого здоров’я і поліпшення якості життя.