Чому зелень така корисна і як її правильно вживати, щоб збагатити всій організм цінними вітамінами і мінералами, про це розповість Дніпро Регіон.
Скоро розпочнеться сезон свіжих овочів. І до їхнього вибору потрібно підходити уважно. Що треба знати?
Те, що зелень ціниться тим, що в ній велика кількість фолієвої кислоти (вітаміну В9), вітаміну К, каротиноїдів (зокрема бета-каротину і лютеїну), хлорофілу і клітковини. Щоб отримати максимум користі від свіжої зелені, дотримуйтесь простих правил.
Вітамін С і фолієва кислота руйнуються під час термічної обробки, тому більшу частину зелені слід вживати саме в свіжому вигляді. Радимо додавати зелень в суп або другу страву під час приготування за 5-10 хвилин до повної готовності.
Зелень бажано додавати під час кожного приймання їжі. Наприклад, листовий салат. Він може служити основою будь-якого овочевого салату або зеленого коктейлю. Велике листя можна використовувати в приготуванні ролів з різними начинками або в бутербродах з цільнозернового хліба.
Рання зелень швидше за все містить нітрати і пестициди, що може викликати у вас побоювання. Зменшити кількість їх можна, якщо вживати тільки листові пластинки зелені, оскільки основна маса нітратів зосереджена в черешках (базилік, петрушка, кріп та інші види). Ще можна позбавитись від нітратів, якщо вимочувати зелень в холодній воді протягом пів години. Але, на жаль, за цього способу водорозчинні вітаміни (вітамін С, вітаміни групи В, зокрема фолієва кислота, нікотинова кислота) частково вимиваються з рослини.
Обов’язково ретельно мийте зелень під проточною водою, щоб знизити кількість пестицидів. Адже пестициди часто перебувають на поверхні листя. Це також вбереже вас від ризику зараження різними гельмінтами і токсоплазмами. Збагачуйте своє весняне меню доступною листовою зеленню.
Також ми писали про Дев’ять небезпечних для здоров’я продуктів.