Серед дієтологів та інших фахівців у сфері ЗОЖ йдуть дискусії через арахісову пасту. Суперечки точаться навколо співвідношення компонентів продукту. Цей смачний десерт складається із рослинного жиру, отриманого з бобів арахісу. Найчастіше його вживають із сендвічами, бутербродами.
«Дніпро Регіон» розповість про склад і харчову цінність арахісової олії, корисні властивості та кому не можна вживати цей продукт.
Харчова цінність і склад арахісової пасти
Хімічний склад, харчова цінність визначає корисні властивості арахісової олії. Продукт на 99,9% складається з жиру та 0,1% води. У ньому відсутні білки, вуглеводи. У 100 г удвічі перевищено добову потребу жирів. Солодощі висококалорійні, в 100 г – 899 ккал.
Інші речовини у складі:
- вітаміни – холін (B4), токоферол(E), філлохінон (K);
- мікроелементи – залізо, цинк, фосфор;
- насичені та ненасичені жирні кислоти – стеаринова, пальмітинова, олеїнова, лінолева, омега-6 та інші;
- антиоксиданти.
Залізо забезпечує нормальний рівень гемоглобіну та доставку кисню до кожної клітини. Цинк регулює гормональне тло, цей елемент необхідний засвоєння вітаміну E. Фосфор є профілактикою захворювань опорно-рухового апарату.
Антиокіданти попереджають старіння, ДНК-поломки. Вітамін E зміцнює мембрани клітин, не дає їм руйнуватися, підвищує стійкість організму у разі кисневої недостатності.
Продукт показаний далеко не всім людям. Якщо людина здорова, не має хронічних захворювань внутрішніх органів, від вживання олії буде лише користь. У разі серйозних патологій від пасти краще відмовитися, щоб уникнути ускладнень.
Корисні властивості арахісової пасти
Наскільки користь арахісової олії виправдовує себе, питання спірне. Якщо ласощі є в міру, у невеликих кількостях, це буде лише плюсом, особливо для молодого організму, що росте. Продукт поповнює витрати енергії у дітей, підлітків, людей, які ведуть активний спосіб життя. У школярів, студентів підвищує розумові здібності.
Арахісова паста зміцнює захисні сили імунітету, допомагає протистояти вірусним інфекціям у холодну пору року.
Чинить лікувальну дію на органи травного тракту. Діє як жовчогінний засіб при застої в жовчному міхурі. Має ранозагоювальні та протизапальні властивості. При гастриті зменшує вираженість симптомів, жир захищає запалену слизову оболонку від агресивного впливу соляної кислоти (шлункового соку).
Чим ще корисна арахісова паста:
- стабілізує артеріальний тиск;
- не впливає на рівень цукру в крові, тому можна вживати при цукровому діабеті;
- має детоксикаційну дію, виводить токсичні речовини з печінки, є профілактикою цирозу;
- знижує поріг згортання крові, сприяє розсмоктуванню гематом;
- благотворно впливає на центральну нервову систему;
- врівноважує психоемоційний стан;
- загоює рани на шкірі інфекційного та травматичного походження;
- знижує ризик розвитку очних хвороб – глаукома, катаракта.
Кому не можна вживати арахісову пасту
Крім корисних властивостей арахісова паста має протипоказання:
- Через високий вміст жиру продукт протипоказаний людям із запущеними формами атеросклерозу (закупорка кровоносних судин холестериновими відкладеннями). Надлишок омега-6 може спровокувати інфаркт чи інсульт.
- Не можна вживати пасту при вираженому ожирінні.
- Не можна вживати арахісову пасту при цукровому діабеті 2 типу (інсуліннезалежному).
- Незбалансоване співвідношення ненасичених жирних кислот може спричинити загострення хронічної серцевої недостатності.
- Арахісова паста входить до списку найбільш алергенних продуктів. Її заборонено давати малюкам віком до 2 років, а також старшим дітям, схильним до харчової алергії.
- Не варто включати до раціону при індивідуальній непереносимості.
Як вживати арахісову пасту, щоб отримати користь:
Щоб користь арахісової пасти для організму була максимальною, потрібно дотримуватися рекомендацій щодо його застосування:
- не вживати натщесерце;
- не вживати в їжу зі строком придатності, що минув;
- їсти не щодня, по можливості чергувати з іншими пастими – горіховою, мигдальною;
- не використовувати у чистому вигляді – намазати на тост, булочку, фрукти.