Користь амаранту відома вже багато тисячоліть. У деяких магазинах на полицях з кіноа і насінням чіа можна побачити незвичайну крупу – насіння амаранту. В останні роки ця рослина стала популярною як “суперфуд”, хоча людство вживає його понад 8 тисяч років. Чи дійсно корисне насіння амаранту, чи це лише маркетинговий прийом, повідомляє Дніпро Регіон з посиланням на Уніан.
Раніше ми розповідали, в чому полягає користь і шкода гарбуза – головного сезонного продукту осені.
Що таке амарант
Амарант – це однорічна рослина з дрібними квітками, зібраними в суцвіття. В Україні відома під назвою “щириця”. Деякі види рослини вважаються бур’янами, але такі культури як амарант хвостатий (з рожевими квітками) розводяться як зернові культури.
У їжу використовуються листя і крупа амаранту. Його насіння має приємний горіховий присмак і за смаком нагадує булгур. З амарантової крупи готують каші, салати, випічку, десерти. Рослину також використовують як корм для худоби.
Насіння амаранту
Амарант: користь насіння
Вживати амарант почали стародавні цивілізації ацтеків і майя. Рослина також була популярною в Мексиці і Південній Америці. Ця крупа містить рекордну кількість білків серед рослин. Вона також багата кальцієм, магнієм, калієм, залізом, цинком. Вітамінів А, В, С і Е в амаранті у два рази більше, ніж у вівсяній крупі.
Рослина може похвалитися високим вмістом клітковини. Пектин в складі крупи очищає кишечник, лізин покращує імунітет і знімає головний біль, рутин зміцнює судини і запобігає варикозу.
Щириця прекрасно засвоюється дітьми, що робить її дуже корисною для дитячого харчування. Крупа також дозволена вагітним. Низький вміст цукру робить амарант дієтичною крупою.
Амарант: шкода крупи і протипоказання
Ця рослина дуже корисне, але все ж має ряд протипоказань. Не рекомендується вживати амарант схильним до повноти і людям, що худнуть. Калорійність амаранту становить 370 ккал/100 г, що вище ніж у макаронів і більшості круп.
Амарантову крупу не можна вживати при таких хворобах:
- панкреатит;
- гіпотонія;
- камені в нирках;
- холецистит.