«Пшениця ацтеків», «хліб інків», «зимовий друг людей» – це все про амарант, корисні та лікувальні властивості якого важко переоцінити. Для нас ця культура є досить новою, можливо тому ми не використовуємо її на всі 100%. Зазвичай рослину висаджують на присадибних ділянках або клумбах як декоративну, але з давнього часу їй знаходили інше призначення: приготування страв або ліків, Дніпро Регіон більш детально розбирався де застосовують цю дивну рослину.
Амарант в кулінарії
- Люди почали застосовувати амарант в їжу ще 8 000 років тому.
- Листя зрізують до етапу цвітіння, використовуючи їх для салатів, тушкування, запікання або висушуючи в тіні як приправу.
- Насіння збирають в суцвіттях, а потім застосовують для випічки або каш, додають до салатів чи десертів.
- Корені викорчовують восени, далі їх запікають, маринують, заморожують або сушать.
- Амарант багатий вітамінами групи А (бета-каротин), В (включаючи холін – В4), С і Е.
- Він вміщує значний перелік мікроелементів: кальцій, магній, залізо, мідь, калій, марганець, селен.
- Поживна цінність обумовлюється високим вмістом білку – більше 20% зі значним рівнем лізину.
- Також рослина відзначається наявністю у складі жирних амінокислот, флавоноїдів, крохмалю, пектину.
Амарант в медицині
- Настій з листя (2-3 ст. л. сушеної рослини на 1 л окропу) приймають при кольках, запорах, жіночих періодичних болях.
- Відвар з коренів та насіння (1 ст. л. на 250 мл окропу) застосовується при дизентерії, геморої, запаленнях товстої кишки (у вигляді клізм).
- Сік свіжого листя вважається чудовим засобом при стоматитах.
- Амарантова олія з насіння використовується при захворюваннях шлунку, розладах травлення, проблемах з печінкою, атеросклерозі.
- Пророщене насіння застосовують в онкології в якості профілактики зростання пухлин.
- Олія також знайшла своє місце в косметології як зволожуючий, омолоджуючий та ліфтинговий засіб.